Waarom is brood zo populair in Nederland?

Brood wordt door veel Nederlanders bijna dagelijks gegeten. Het wordt vanaf jonge leeftijd al voorgeschoteld als een gezond product en een belangrijk onderdeel van een goed ontbijt. Ook bij de lunch zijn de boterhammen niet te missen. Dit maakt het dat een gemiddelde Nederlander ongeveer 60 kilo brood per jaar koopt. Maar waarom eten Nederlanders dit zoveel? En is het eigenlijk wel gezond?

De Schijf van Vijf

Brood wordt benoemd in de bekende Schijf van Vijf. Brood staat samen met aardappelen, graanproducten en peulvruchten in het oranje vakje van de schijf. De producten in dit vakje zijn belangrijk om een aantal onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen. Hierbij kun je vooral denken aan:

  • Vezels
  • Koolhydraten
  • IJzer
  • Eiwitten
  • Vitamine B
  • Calcium
  • Mineralen

Hoeveel brood eten we?

De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 60 kilo brood per jaar. Toch wordt het eten van deze dagelijkse porties minder populair. Dat komt vooral doordat er steeds meer nieuwe ontbijtproducten op de markt komen. Echter wordt er wel steeds vaker brood geserveerd bij een warme maaltijd, zoals bij soep of als een tussendoortje.

Een volwassene eet gemiddeld 3 tot 4 boterhammen per dag, wat volgens het Voedingscentrum te weinig is. Met dit aantal boterhammen kom je namelijk niet aan het gewenste aantal voedingsstoffen. Het wordt aangeraden de volgende hoeveelheden aan te houden:

  • 1 tot 3 jaar: 2 tot 3 boterhammen
  • 4 tot 8 jaar: 3 tot 4 boterhammen
  • 9 tot 13 jaar: 4 tot 5 boterhammen
  • 14 tot 50 jaar: 6 tot 7 boterhammen
  • 51 tot 70 jaar: 5 tot 6 boterhammen
  • 70+ jaar: 4 tot 5 boterhammen

Waarom eten we zoveel brood?

Het komt er dus op neer dat Nederlanders de hele dag brood eten, wat ook aangeraden wordt door het Voedingscentrum. Brood zorgt namelijk voor een gezonde start van de dag. En er zijn enorm veel soorten, zoals roggebrood, vloerbrood of volkorenbrood. In deze broodsoorten zitten ingrediënten als voedingsvezels, magnesium, zink, ijzer, foliumzuur, fosfor en vitamine B. Onderzoek wijst uit dat veel Nederlanders vaak tekort hebben aan ijzer en foliumzuur.

Natuurlijk is droog brood zelf niet heel lekker, waardoor we zoveel soorten beleg hebben. Dit is waar het vaak fout gaat. Bij het beleggen van brood moet je niet te dik beleggen en niet te veel calorieën eten per boterham.

Zijn er broodvervangers?

Brood werkt erg goed om de maag te vullen, maar bevat al snel minder voedingsstoffen dan andere producten. Ondanks dit feit staat het Voedingscentrum sceptisch tegen broodvervangende producten. Brood vervangen is namelijk erg ingewikkeld en kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Als je brood uit de schijf haalt, moet je heel veel werk doen om je voedingspatroon weer in balans te krijgen. Neem daarom de tijd om een goed en gezond alternatief te vinden.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Comments are closed.