AA-accountant en RA-accountant, wat is het verschil?

Kiest u ervoor een accountant in de arm te nemen? Dan staat voor verschillende keuzes; Kiest u bijvoorbeeld voor een accountant Sint Oedenrode of voor een accountant in Eindhoven. En nog belangrijker, kiest u daarnaast voor een AA of een RA-accountant? Om deze keuze te kunnen maken is het van belang om te weten wat het verschil is tussen deze twee accountants. Dit artikel zal de verschillende bespreken zodat voor u duidelijk is welke accountant u moet benaderen.

Beschermd beroep

Het beroep accountant is een beschermd beroep. Dit betekent dat niet iedereen zich zomaar accountant mag noemen. De titel van accountant kan je alleen krijgen door het behalen van een hbo of WO-opleiding. Er zijn hoge eisen verbonden aan het behalen van een accountantsdiploma waardoor je ervanuit kan gaan dat een accountant altijd een hoog kwaliteitsniveau heeft.

Bij accountant maken we onderscheid tussen een accountants-administratieconsulent en een registeraccountant. Een AA-accountant heeft een hbo-opleiding gevolgd en een RA-accountant heeft een universitaire opleiding gevolgd. Een interessant gegeven is dat de bevoegdheden van beiden accountants sinds 1999 gelijk zijn. Ze mogen allebei jaarrekeningen controleren en accountantsverklaringen verstrekken. Het verschil zit het in de insteek van de accountant. Een AA-accountant heeft een hele andere insteek dan een RA-accountant.

AA-accountant vs. RA-accountant

Door het verschil in opleiding is er vaak ook een verschil in manier van denken. Een AA-accountant zal meer gericht zijn op de praktijk en het uitvoeren van taken terwijl een RA-accountant een hoger kritisch denkniveau heeft. Een RA-accountant is namelijk opgeleid om in complexe situaties het overzicht te behouden en vakkundig advies te kunnen geven. Als je het in hokjes zou moeten plaatsen kan je een AA-accountant meer vergelijken met een boekhouder en gaat een RA-accountant meer richting een bedrijfseconoom. Een RA-accountant wordt vaak gebruikt door grote bedrijven. Een AA-accountant daarentegen wordt vaker gebruikte bij de middelgrote bedrijven. Een van de redenen hiervan zijn de kosten. Een RA-accountant is weer duurder dan een AA-accountant. Toch kan vanwege de expertise van een RA-accountant het ook voor middelgrote bedrijven handig zijn om een RA-accountant te gebruiken.

 

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.