Alles over CNC verspanen

Wellicht heb je er wel eens van gehoord of een busje van een verspaningsbedrijf zien rijden. Maar weet je ook wat het is? Veel mensen zullen wel weten dat het met techniek te maken heeft, maar daar houdt het ook wel op. En logisch, het is niet het meest bekende en duidelijke vak. Maar, na het lezen van deze blog weet jij precies wat CNC verspanen is en waar het voor wordt gebruikt.

Wat is het?

We beginnen eerst maar eens met een uitleg. Want wat is CNC verspaning nou precies?

Verspaning is een bewerkingstechniek. Door middel van verschillende technieken worden er stukjes van een voorwerp afgehaald, waardoor de vorm verandert en het voorwerp definitief kleiner wordt. Dit wordt gedaan om een specifieke vorm te krijgen of een onderdeel precies aan te laten sluiten.

Dan het CNC-gedeelte. CNC staat voor Computer Numerical Control. Dat houdt in dat de machines waarmee het verspanen gebeurt, computergestuurd zijn.

Werknemer, Industriële, Machines, Industrie, Job

Verschillende technieken

Er zijn verschillende technieken op het gebied van CNC verspaning. Sommige CNC verspaningsbedrijven, zoals Evink CNC Verspaning beheersen meerdere van deze technieken.

Allereerst heb je het ‘gewone’ CNC verspanen. Dit is de techniek die net ook werd toegelicht. Een andere techniek is draaien. Bij deze techniek plaats je het product dat verspaand moet worden in een klem. Deze klem draait rond en met een beitel wordt het product vervolgens verspaand.     

Een andere techniek is frezen. Hierbij voert een frees de bewerking uit op het product. In dit geval wordt het product vastgeklemd en draait deze niet. De frees voert hierbij de bewegingen uit. Het frezen wordt uitgevoerd in een zogeheten freesbank.

Veiligheid

Je begrijpt wel dat er enkele risico’s zijn bij dit werk. Doordat de machines computergestuurd zijn, kan het werk een stuk veiliger worden gedaan. Daarnaast wordt er meestal een kap of een glazen wand bij de machine geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de verspaners veilig kunnen werken.

Waar wordt het voor gebruikt?

CNC verspanen wordt voor verschillende doeleinden ingezet. In de werktuigbouwkunde wordt het toegepast bij bijvoorbeeld het maken van assen of andere machineonderdelen. Dit gebeurt dan vaak door middel van draaien en frezen.

Ook in de houtindustrie wordt verspanen ingezet. Denk hierbij aan houtsnijwerk in meubels of het op maat maken van trappen.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog