Alles wat je moet weten over fosfaatrechten

Fosfaatrechten zijn erg belangrijk als veehouder en het is belangrijk dat je goed weet wat het zijn en hoe het werkt. De overheid heeft het namelijk zo geregeld dat iedereen zich hieraan moet houden, en je ook niet zomaar de regels kan overtreden zonder hiervoor te boeten. Lees hier alles over fosfaatrechten, zodat je goed geïnformeerd bent over hoe het allemaal precies in zijn werk gaat.

Wat zijn fosfaatrechten?

Fosfaatrechten zijn rechten voor een melkveehouder. Deze rechten bepalen hoe veel fosfaatuitstoot hij of zij mag produceren. Heeft de veehouder één fosfaatrecht, mag hij of zij één kilogram fosfaat produceren. Hoe meer hij of zij er in zijn bezit heeft, hoe meer fosfaat er dus geproduceerd mag worden. Dit is door de overheid vastgelegd.

Fosfaat is een stof die voorkomt in verschillende etenswaren, maar ook in de uitwerpselen van verschillend vee zoals koeien. Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid fosfaat nodig op een dag, maar te veel is ook niet goed voor je. Voor het milieu geldt hetzelfde, door te veel fosfaat uitstoot is het schadelijk voor het milieu. Daarom zijn de fosfaatrechten bedacht. Op deze manier wordt de uitstoot van fosfaat zo veel mogelijk beperkt. De fosfaatproductie wordt zo onder controle gehouden. Deze regeling is in 2018 in het leven geroepen.

Wanneer een veehouder zich niet aan de regeling houdt, staat er een boete op hem of haar te wachten. Je wil de regels dus echt niet overtreden en ervoor zorgen dat je ten alle tijden beschikt over genoeg fosfaatrechten. Hoe kom je dan aan deze rechten? Die koop je gewoon. En heb je rechten over, dan kun je ze weer verkopen. Er wordt veel gehandeld in de fosfaatrechten.

Fosfaatrechten kopen en verkopen

Voor een veehouder is het belangrijk dat hij of zij genoeg fosfaatrechten heeft om voor al zijn vee te zorgen en toch de fosfaatproductie te beperken. Dat betekent dat er veel gehandeld wordt in deze rechten. Je kan fosfaatrecht kopen, maar ook verkopen. Daarnaast kun je ze ook leasen en verleasen. Koop, verkoop of lease je een fosfaatrecht? Dan wordt het recht overgedragen aan een ander melkveebedrijf. Bij elke overdracht gaat er tien procent van de rechten af. Dat betekent dat de volgende houder van het recht dus maar 90 procent van de rechten ontvangt. Dan gaat het dus niet meer om een kilo fosfaat, maar 900 gram fosfaat. Het is dus een echte handel geworden met de fosfaatrechten.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog