Asbest en de effecten ervan

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die voorkomen in de natuur, het is opgebouwd uit microscopische fijne kleine vezels die soms niet met het blote oog te zien zijn. Het werd vanaf 1945 tot 1990 gebruikt in gebouwen en woningen omdat het sterk, isolerend, goedkoop, brandwerend en slijtvast was. Echter wordt het tegenwoordig niet meer gebruikt in verband met de effecten van asbest op de gezondheid en is het zelfs verboden geworden.

Schadelijk voor de gezondheid

Wanneer je asbest inademt kan het via je luchtwegen en longblaasjes op plaatsen komen in het lichaam die ver weg zijn van kleine luchtwegen waardoor het moeilijk uit je lichaam komt, als gevolg van blootstelling aan deze stof kunnen er verschillende asbestziekten ontstaan zoals: Asbestose, asbestpleuritis, longkanker, mesothelioom en pleuraverdikking. Asbest is geen kankerverwekkende stof, echter is het kanker-bevorderend wat inhoudt dat het de kans op longkanker vergroot. De meeste van deze ziektes komen pas tevoorschijn tientallen jaren na de blootstelling aan asbest en ze zijn nauwelijks of helemaal niet te genezen. Daarom is het erg belangrijk dat u onderzoek doet naar asbest in uw huis of eventueel werk/leefomgeving.

Wat te doen bij asbest

Wanneer u asbest aantreft in uw huis is dat nog niet altijd een probleem, wanneer het verkeert in goede staat en onbeschadigd is dan hoeft hier niks tegen te doen en kunt het laten zitten. Wanneer het wel beschadigd of in slechte staat is dan kunt dit het beste weg laten halen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is omdat het schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Dit bedrijf zal ervoor zorgen dat het asbest dat verwijderd moet worden veilig verwijderd en opgeslagen of vernietigd wordt volgens de richtlijnen die hiervoor gelden. U kunt een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is herkennen aan een SC-530 certificatie. Meer lezen over asbest bestrijding? Klik hier.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog