Bent u een grootverbruiker van gas?

In Nederland kennen we twee soorten energieverbruikers, de grootverbruiker en de kleinverbruiker. Zoals de naam al verklapt, verbruikt de grootverbruiker meer energie dan de kleinverbruiker. Maar wanneer bent u nu precies een grootverbruiker? In dit artikel leest u de verschillen tussen kleinverbruikers en grootverbruikers van gas en wat de voordelen kunnen zijn van grootverbruikers.

 

De verschillen tussen kleinverbruikers en grootverbruikers

De meeste huishoudens zijn kleinverbruikers. Dit is te zien aan de elektriciteitsaansluiting in de meterkast. Volgens de Elektriciteitswet bent u een kleinverbruiker als u een aansluiting hebt van maximaal 3×80 Ampère. De grootte staat niet alleen aangegeven in de meterkast, maar kunt u ook terugvinden op de energienota. Naast deze aansluiting heeft de kleinverbruiker volgens de Gaswet een gasmeter van maximaal G25 met een doorlaatwaarde van maximaal 40 kubieke meter gas per uur. Ter vergelijking: de meeste gemiddelde huishoudens bezitten een G4 of een G6 gasmeter met een maximale doorlaatwaarde van 10 kubieke meter per uur. Grootverbruikers van gas zijn in de meeste gevallen grote bedrijven. Zij hebben een elektriciteitsaansluiting die groter is dan 3×80 Ampère en een gasmeter die groter is dan G25. De doorlaatwaarde bedraagt dan per uur meer dan 40 kubieke meter gas. Wanneer u niet kunt achterhalen of u een groot- of kleinverbruiker bent, dan kunt u het navragen bij uw energieleverancier.

 

Kleinzakelijk en grootzakelijk

Bij zakelijke energie wordt er onderscheid gemaakt tussen kleinzakelijke klanten en grootzakelijke klanten. Kleinzakelijke klanten zijn meestal eenmansbedrijven of MKB’ers. Grootzakelijke klanten zijn de grote bedrijven die veel energie verbruiken.

 

Waarom is er verschil in energieverbruik?

Het onderscheidt tussen kleinverbruikers en grootverbruikers is gemaakt door de Elektriciteit- en Gaswet. Deze is opgesteld om kleinverbruikers te beschermen. Een energieleverancier moet bijvoorbeeld een speciale vergunning hebben om energie te mogen leveren aan kleinverbruikers. Binnen de categorie kleinverbruiker is er ook nog verschil tussen consumenten en zakelijke klanten. Dit onderscheid is bijvoorbeeld belangrijk voor de energieleverancier om de opzegvergoeding te bepalen.

 

Zitten er voordelen verbonden aan een grootverbruiker gas?
Hoe meer energie men verbruikt, des te hoger de energierekening is natuurlijk. Anders dan de kleinverbruikers, betalen grote bedrijven elke maand een rekening. Kleinverbruikers betalen maandelijks een voorschot en jaarlijks een totale rekening. Voor sommige bedrijven is het voordelig om elke maand een rekening te betalen, maar dit is afhankelijk van hoe de financiën zijn geregeld binnen een bedrijf. Een ander voordeel van grootverbruikers is dat ze vaak kunnen onderhandelen met de energieleverancier over de prijs en voorwaarden. Dit kunnen kleinverbruikers niet, hun energieprijs staat vast.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.