Infoblogger

Cleanroom, wat, waarvoor, hoe, wanneer?

Share Article

In dit artikel gaan we alles wat er is te weten over cleanrooms in het kort bespreken. Deze technologie wordt namelijk veel gebruikt voor producten die jij dagelijks gebruikt. Altijd interessant om je algemene kennis te verbreden en meer te weten te komen over hoe iets gemaakt wordt toch?

Wat is een cleanroom?

Een cleanroom wordt ook wel stofarme ruimte genoemd. Simpel gezegd is het dus een ruimte die heel schoon is en met weinig stofdeeltjes. Dit is geen stof die je weghaalt met de stofzuiger, maar minuscule stofdeeltjes die in de lucht vliegen en niet te zien zijn met het blote oog. In de meeste gevallen is een cleanroom dan ook een ruimte in een ruimte, puur om de stofdeeltjes uit de lucht te houden. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van steriele materialen en een geavanceerd luchtzuiveringssysteem. Cleanrooms zijn er in verschillende gradaties, er wordt dan gekeken naar hoeveel stofdeeltjes er in de lucht zitten per vierkante meter. Welke klasse er vereist is, hangt af van wat er in de cleanroom gebeurt.

Waarvoor wordt een cleanroom gebruikt?

Nu we weten wat een cleanroom in de basis is, ben je misschien benieuwd waar deze dan voor wordt gebruikt. Op het moment zijn bedrijven in de precisietechniek de grootste afnemer van cleanrooms. En daar is het voornaamste product halfgeleiders (ook wel semiconductors genoemd). Dit zijn hele kleine chips die voor veel elektronica gebruikt worden. Denk aan je telefoon en playstation, maar ook elektrische auto’s. Door een tekort aan deze chips zit er op veel van deze producten ook een langere levertijd. Naast de precisietechniek worden cleanrooms ook gebruikt voor geneesmiddelenontwikkeling, in ziekenhuizen en het bewaren van vleeswaren.

Hoe blijf de cleanroom vrij van stofdeeltjes?

Een stofarme ruimte opzetten is één, maar het schoon houden is een tweede. Natuurlijk wordt dit niet gezien als een later zorg maar hoort het bij het proces van een cleanroom. De grootste vervuilers van een cleanroom zijn de mensen die erin werken. Huidschilfertjes en adem, hier komt veel ‘vuiligheid’ vandaan. Daarom is het van groot belang dat mensen in een cleanroom de juiste kleding dragen. Een steriel pak dat alles bedekt, behalve het gezicht in de meeste gevallen. Bij een hele hoge klasse kan het zo zijn dat ook het volledige gezicht afgedekt is, anders voldoet een mondkapje meestal. Verder beschikken de pakken over speciale ritsen die geen stofdeeltjes doorlaten en moeten ze voor en na gebruikt speciaal gewassen worden. Wat een cleanroom echt speciaal maakt is het schoonmaaksysteem. Door de cleanroom wordt een speciale vloeistof geleid die door geluid trillingen ontvangt. Deze honderdduizenden mini bewegingen werken als een soort borstel waardoor stofdeeltjes loslaten zonder dat er beschadigingen aan worden gebracht. Wil je meer weten over cleanrooms neem dan zeker even een kijkje bij Highcare Cleanrooms voor meer specifieke informatie.

Misschien ook interessant voor jou?

Overig

De cruciale rol van animatie in B2C-marketing

Emotionele verbinding door animatie In de dynamische wereld van Business-to-Consumer (B2C) marketing is het essentieel voor bedrijven om innovatieve en effectieve manieren te vinden om