De meeste gemaakte fouten bij het maken van een scriptie

Ga jij binnenkort starten met het schrijven van je scriptie en wil je er ook vlekkeloos en zonder problemen doorheen komen met een goed eindresultaat? Leer dan al voordat je begint van de fouten die andere mensen hebben gemaakt. Zo hoef jij ze niet zelf nog eens te maken. Hieronder daarom een aantal van de meeste gemaakte fouten van studenten.

Een slechte start met de inleiding

Nadat je jouw scriptie hebt ingeleverd is de inleiding het eerste wat jouw leraar, of andere mensen die je scriptie onder ogen krijgen, zullen lezen. Je wilt daarom dat deze direct goed aansluit, de juiste aandacht trekt en een duidelijke rode draad heeft. 

Echter mist de inleiding vaak de rode draad. Dat komt doordat de inleiding aan veel zaken moet voldaan en er daarom al snel andere zaken over het hoofd worden gezien. Ondanks dat je inleiding de aanleiding van het onderzoek vormt, literatuuronderzoek moet bevatten en ook een afbakening is het belangrijk om ook aan de rode draad te denken.

Er te veel naast blijven werken en onvoldoende tijd vrijmaken

Wanneer studenten met hun scriptie bezig zijn dan willen ze er vaak ook hun vast baantje naast houden of er eentje naast te zoeken. Maar een scriptie kan behoorlijk tijdrovend en tegelijkertijd stressvol zijn. In veel gevallen is het daarom slim om tijdens de periode van de scriptie ook volledig op de scriptie te focussen.

Zoek je er wel een baantje naast? Doe dan iets om tegelijkertijd afleiding te krijgen en een baan die gemakkelijk te combineren is met het schrijven van de scriptie. Zo kun je bijvoorbeeld helpen bij het verhuizen in Amsterdam of helpen verhuizen in Groningen, afhankelijk van wat de stad is waar jij aan het studeren bent.

Het kiezen van de verkeerde onderzoeksmethode

Nadat je de vragen hebt geformuleerd en met deze aan de slag gaat dan maak je een plan om de vraag te beantwoorden. Daarvoor heb je een onderzoeksmethode nodig. De onderzoeksmethode wordt vaak te snel bepaald, waarna er direct een start wordt gemaakt met het onderzoek. Het gebeurt vaak dat later blijkt dat de onderzoeksmethode niet de juiste is en er zodoende snel vertraging wordt opgelopen. Zorg ervoor dat je hier vanaf het begin goed over nadenkt en dat je begeleider de gehele onderzoeksmethode goed met je bespreekt en deze goedkeurt. Daarna kun je gaan starten, zodat je geen onnodig werkt doet. 

De scriptie direct inleveren na het schrijven van de conclusie

Je maakt me planning zo dat je continue een bepaalde tijd hebt per deelvraag. Na het beantwoorden van de hoofdvraag en het schrijven van je conclusie ben je er dan eindelijk vanaf. Je levert je scriptie in en hoeft alleen nog de eindpresentatie te houden. Echter hoor je dat je scriptie niet is goedgekeurd door te veel spellingsfouten en slordigheden. Die hadden kunnen worden voorkomen als je jouw scriptie had laten nakijken. Aandacht besteden aan het nakijken van je scriptie is ontzettend belangrijk en je kunt hier zelfs de hulp van een ander bij vragen in je omgeving of door een professionele begeleider.

De structuur kwijtraken

Tijdens het schrijven van je scriptie kom je constant op nieuwe bevindingen en resultaten. Dat is goed en hoort bij het schrijven. Echter kan dit ook voor complicaties zorgen. Het kan er namelijk voor zorgen dat je de structuur kwijtraakt en niet meer gericht de deelvraag (of hoofdvraag) aan het beantwoorden bent, wat natuurlijk wel de bedoeling is. Blijf constant werken naar het beantwoorden van de deelvragen die je hebt geformuleerd.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog