De Nederlandse huizenmarkt

Op de Nederlandse huizenmarkt staan heel veel verschillende woningen. De woningen verschillen enorm van elkaar. Zo hebben we in Nederland: rijtjeswoningen, twee-onder-een-kap woningen, drive-in-woning, schakelwoning, boven- en beneden woning, bungalow, villa, grachtenpand, vrijstaande woning, landhuis, appartement, penthouse, etagewoning en maisonettes. Deze woningen hebben ook allemaal een ander prijskaartje. Zo zijn vrijstaande huizen meestal duurder dan rijtjeswoningen en villa’s weer duurder dan vrijstaande woningen. De prijzen van de woningen stijgen of dalen elke maand. Het kan dus zijn dat je 10 jaar geleden een huis hebt gekocht voor bijvoorbeeld 250.000 euro en dat hetzelfde huis nu 270.000 waard is. Maar dit kan ook andersom zijn, dat ineens je huis minder waard is. Dus als je een huis gaat kopen let dan goed op de prijzen van de huizen. Een makelaar helpt je hierbij, hij of zij adviseert je over de prijs waarvoor je een huis het beste kan kopen of verkopen.

Een huis kopen

Bijna niemand kan in een keer een huis afbetalen, daarom sluiten de meeste mensen een hypotheek af. Slechts een enkeling kan een huis in een keer afbetalen. Waar moet je op letten als je een huis gaat kopen? Als je er weinig verstand van hebt is het handig om een makelaar te nemen. Een makelaar kan je allerlei adviezen geven over bijvoorbeeld de prijs waar je het huis voor moet kopen en allerlei andere zaken. Een makelaar is niet verplicht bij het kopen en verkopen van een woning, het is wel heel handig om er iemand bij te hebben die er veel verstand van heeft. Bij het kopen van een huis is het wel handig om bij een bezichtiging van dat huis een aantal belangrijke vragen te stellen, zoals ‘’hoelang staat het huis al te koop’’ en ‘’waarom wordt de woning verkocht’’. Mocht je de woning willen kopen begint de onderhandeling tussen koper en verkoper van het huis.

Welke makelaar moet ik kiezen?

In Nederland zitten heel veel makelaars, dus in elke provincie zitten er wel een paar. Maar welke moet ik nou kiezen? Tegenwoordig kun je van alles vergelijken op internet, dit kan met makelaars ook. Je kan gerust kijken op internet welke makelaar goed voor jullie is en welke niet. Wat ook handig is bij het kiezen van een makelaar is het vragen aan familie en vrienden die een huis hebben gekocht welke makelaar zij hadden, en of die goed beviel ja of nee. Het is wel handig om een makelaar te kiezen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, Vereniging Bemiddelend Ontroerend goed of VastgoedPro, als je voor een makelaar gaat die daar lid van is kun je bij een conflict met je makelaar ergens terecht.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog