De voordelen van een thuisbevalling

Een zwangerschap is een hele gebeurtenis en er komt dan ook veel bij kijken op het vlak van voorbereiding en zorg. Als de zwangerschap normaal verloopt, de bevalling zelf gebeurt binnen de 37ste of 42ste week, het ziekenhuis niet langer rijden is dan een half uur en het kindje in de juiste positie ligt dan is een bevalling thuis mogelijk.

Steeds meer vrouwen in Nederland kiezen voor een thuisbevalling en wel om verschillende redenen. Vaak is dit echter niet mogelijk door bepaalde medische complicaties, zoals vroegtijdig bevallen, een hoge bloeddruk, stuitligging of groeiachterstand.

De voordelen van thuis bevallen

In veel landen bevallen vrouwen liever zijn het ziekenhuis maar Nederland is een uitzondering. Nederlandse verloskundigen zijn uitermate goed opgeleid om hulp bij thuisbevalling te bieden en daar zijn enkele voordelen aan verbonden.

Zo heb je volledig zelf in handen wat er gebeurt en wie wat doet. Daarbij kiezen veel vrouwen voor een bevalling thuis omdat het hen ontspant en de bevalling dus vlotter doet verlopen. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor dat alles opgeruimd wordt en dat je baby gewassen en goed verzorgd wordt. Daarbij kan je na de bevalling bekomen in je eigen bed, wat natuurlijk bijdraagt aan het comfort!

Hulp bij thuisbevalling

Bij problemen is er overigens altijd externe hulp mogelijk. Dit kun je regelen via een instantie zoals Zuidzorg. De verloskundige consulteert in dit geval de gynaecoloog of kinderarts zodat je toch nog naar het ziekenhuis vervoerd kan worden. Het is wel erg belangrijk dat er tijdens de bevalling altijd stromend water aanwezig is en dan het best nog zo dichtbij mogelijk!

Een overzicht van de voordelen van een thuisbevalling:

– Je kan genieten van een intieme, ontspannen sfeer

– Je bepaalt zelf wie er aanwezig zijn tijdens de bevalling

– Je kan je eigen spullen gebruiken

– Na de bevalling kan je rustig bekomen en uitrusten

Een ontspannen sfeer: hét grote voordeel van een thuisbevalling

Als vrouwen voor een bevalling thuis kiezen dan doen ze dat meestal omdat ze thuis veel meer op hun gemak zijn. De vertrouwde omgeving en de aanwezigheid van naasten maakt het hele proces gemakkelijker én ontspannender. Ook de privacy draagt daar natuurlijk aan bij.

Uit studies blijkt daarbij dat een bevalling thuis even veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. Van gedachten veranderen is immers ook geen probleem: je kan altijd toch naar het ziekenhuis verplaatst worden als de weeën te erg worden of als er zich complicaties voordoen!

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Comments are closed.