Het is een groot begrip in Nederland, iedereen in en iedereen buiten Nederland kent het: Delfts blauw. De kenmerkenkende aardewerken worden als sinds de 17e eeuw gemaakt. In deze tijd was het Chinese Porselein erg populair. Maar dit was erg duur en lastig om te verkrijgen omdat handelaren niet goed met elkaar konden communiceren. Nederlandse pottenbakkerijen zagen hun kans en kwamen zelf met het produceren van verfijnd en getailleerd aardewerk. Uiteraard in de bekende blauw – witte kleuren. Alles werd met de hand geschilderd, dit viel erg in de smaak bij de massa. Op het hoogtepunt stonden er 32 fabrieken in Nederland die de Delfts blauwe aardewerken produceerden.

Delfts blauw – De Delftse Pauw

Eén van deze fabrieken was de Delftse Pauw. De voormalig bierbrouwerij was eigendom van de familie Paauw. Door de textielindustrie raakte de wateraanvoer vervuild, waardoor veel brouwerijen hun deuren moesten sluiten. In deze brouwerijen stonden alle benodigdheden om een aardewerkfabriek te vestigen. Zo kwam van het een het ander en in 1651 opende de familie Paauw hun aardewerkfabriek. Hier hebben zij jaren met veel plezier Delfts blauw artikelen gemaakt. Aan het eind van de 18e eeuw kregen de fabrieken het moeilijk. De opkomst van het Engelse aardewerk, wat relatief goedkoop en kwaliteit sterk was, bood veel concurrentie.

Hedendaags is de Delftse Pauw nog steeds open. Er worden rondleidingen gegeven en er wordt nog steeds Delfts blauw gemaakt. Helemaal met de hand beschilderd! Het assortiment bestaat uit de wereldbekende klompjes, wandtegeltjes, vazen, kaarshoudertjes en zelfs een speciale kerstcollectie.

Kom ook uw eigen Delfts blauw tegeltje schilderen! De ervaren medewerkers leggen u de kunst van het schilderen uit en helpen u op weg. Als u wilt kunt gelijk een rondleiding door de fabriek volgend, deze is geheel gratis. Voor de workshop moet u wel even reserveren. Het tegeltje is na een paar dagen droog, deze kunt u dan op komen halen of op laten sturen.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.