Meritocratie, het klinkt als een lastig woord en misschien heb je er nog nooit van gehoord. Als je het zoekt op google kom je uit op het volgende: een maatschappijmodel waarin de sociaal- economische positie van elk individu is gebaseerd op zijn of haar verdiensten. Hierbij gaat het dus niet om de aanleg die men heeft, maar wat men met die aanleg doet. In hoeverre is dit op dit moment in de maatschappij nou wat we echt willen?

Het klinkt je misschien in eerste instantie als muziek in je oren. Zelf invloed hebben op datgene wat je doet, en op die manier ook jouw plek op de prestatieladder verzekeren. Iedereen laten zien wat je kan, waarvan je gemaakt bent. Tegenwoordig lijken we echter te vergeten dat het niet alleen gaat om leren, doorstuderen, diploma halen, verder studeren, goed betaalde baan krijgen. Waar je kan beschikken over vier goede eigenschappen; creativiteit, moed, intelligentie en uithoudingsvermogen. Welke is dan echt belangrijk? Als ik om me heen kijk lijkt het namelijk alleen nog maar te draaien om welk opleidingsniveau je hebt gedaan. Geen hbo of universiteit? Dan tel je niet mee. Je wil niet doorstuderen nadat je een mbo diploma hebt behaald? Dat is toch wel het minste wat je kan doen?!

Wat we niet lijken te beseffen in deze tijden van kennismaatschappij, is dat de meritocratie voor een grotere kloof heeft gezorgd. Als je faalt, of enkel een mbo diploma haalt, is het namelijk helemaal aan jezelf te wijten. We komen mensen tekort die de luxe huizen kunnen bouwen waar we allemaal zo naar verlangen. Dat luxe huis kan je maar op 1 manier verdienen lijkt het. Slim zijn, een goede baan. Of natuurlijk een tv-carrière. Ook dat kan je proberen. Doordat je van jongs af aan al te horen krijgt hoe belangrijk school is, vergeet je dat het niet erg is wanneer dit niet jouw prioriteit is. De echte avonturiers zijn in mijn ogen de mensen die van de paden af durven te dwalen, durven te kijken waar het zich leidt als ze niet naar school gaan. Wat levert dit op voor hen als persoon? Dat is voor mij een veel grotere prestatie dan dat papiertje en vervolgens die baan en dat hoge loon. Haal je uit je baan nou echt het geluk, of gaat toch alleen maar om dat plekje op de prestatieladder?

 

 

 

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.