Wanneer je een nieuwe tuin wilt laten aanleggen doe je er verstandig aan om eerst een tuinontwerp te maken. Dit kun je uitbesteden aan een tuinontwerper of hovenier, maar als je wat geld wilt besparen kun je er ook voor kiezen om dit zelf te doen. In dit artikel lees je een aantal tips om zelf een tuinontwerp te maken.

Op zoek naar inspiratie

Begin eerst met het opdoen van inspiratie, om zo te bepalen wat je zelf wel en niet mooi vindt. Kijk bijvoorbeeld online naar foto’s van voortuinen of achtertuinen, of loop eens een rondje door je woonplaats om te zien wat andere mensen met hun tuin doen. Als je iets tegenkomt dat je mooi vindt, bewaar hier dan een foto van, zodat je dit weer terug kunt vinden als je het tuinontwerp gaat maken.

Tekening op schaal

Het is belangrijk om je tekening op schaal te maken, en niet alleen maar wat losse schetsen te maken. Met een tekening op schaal kun je namelijk goed zien of alles wel in je tuin gaat passen. Meet je tuin en je woning dus op en teken dit uit. Maak er daarna wat kopieën van, zodat je dit niet telkens opnieuw hoeft te doen.

Grote elementen eerst

Teken eerst de grote elementen in, zaken zoals een terras, schuurtje, overkapping of vijver. Wanneer je deze op de gewenste plaats hebt staan, kun je daarna de rest van je tuin er omheen ontwerpen. Zo weet je zeker dat alles gaat passen en je later niet opnieuw hoeft te beginnen als dit toch niet blijkt te kloppen.

Tuinafscheiding

De tuinafscheiding die je voor je tuin gebruikt heeft een grote invloed op de uiteindelijke sfeer van je tuin, een strakke schutting heeft een hele andere uitstraling dan een groene haag of heg. Daarnaast zorgt tuinafscheiding ook voor privacy, dus zeker wanneer je dicht op je buren woont is dit belangrijk. Kies in dat geval voor een dichte tuinafscheiding zoals een schutting of haag. Woon je lekker vrij? Dan is een lage tuinafscheiding juist een betere keuze, omdat je dat mooi van je af kunt kijken als je in de tuin zit.

Beplanting

Vergeet niet ook alvast de beplanting vast te leggen in je tuinontwerp. Teken eerst de borders en perken in, en kies daarna de planten uit die je daarin wilt plaatsen. Uiteraard kies je hier voor bomen, planten of struiken die je mooi vindt, maar houd ook rekening met zaken zoals de soort grond en de hoeveelheid zonlicht op de locatie, en kies voor beplanting die het goed doen in die situatie. Dat kan best lastig zijn, dus het is misschien een goed idee om hiervoor wat advies in te winnen bij een hovenier of tuinman.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog