Faillissement aanvragen? Lees hier hoe dat gaat

Het klinkt heel negatief en risicovol, faillissement aanvragen. Maar vaak geeft zo’n aanvraag van faillissement de beste kans om nog betaald te worden. Zelfs een hardnekkige wanbetaler kan namelijk gedwongen worden tot betalen, als zijn faillissement wordt aangevraagd. Als zij het risico lopen om failliet te worden verklaard, verandert de situatie ineens voor hen en zijn zij wel bereid te betalen. Veel schuldeisers verwarren een dergelijke aanvraag met een daadwerkelijk faillissement. In dit geval is het namelijk slechts een incassomiddel. Wat moet je weten over faillissement aanvragen en hoe werkt het precies? We gaan het je vertellen.

Wanneer kun je faillissement aanvragen?

Je kunt faillissement aanvragen voor je bedrijf, wanneer je in aanmerking komt voor schuldsanering of surseance van betaling. Dat is het geval wanneer je:

  • Twee of meer schulden hebt waarvan één opeisbaar is, omdat de betalingstermijn voorbij is;
  • Twee of meer schuldeisers hebt;
  • Bent gestopt met betalen.

Trek in alle gevallen het liefst op tijd aan de bel, want voorkomen is beter dan genezen. Heb je liever extra begeleiding? Van der Maas & Verhoog Advocaten heeft veel expertise op dit gebied. Zij weten precies wat je het beste kunt doen en helpen je waar nodig.

Hoe vraag je faillissement aan?

Het aanvragen van faillissement dient bij de rechtbank van je woonplaats te gebeuren. Daar kun je en formulier ‘Eigen aangifte faillietverklaring’ invullen. Je hoeft hiervoor geen advocaat in te schakelen, maar je moet wel op de zitting aanwezig zijn. Wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt, moet de partner de aanvraag ook ondertekenen. En wanneer er meerdere aandeelhouders in het bedrijf zitten, mag je pas faillissement aanvragen wanneer alle aandeelhouders daarmee akkoord gaan. Het faillissement kan ook door een andere partij worden aangevraagd, zoals de schuldeisers, het Openbaar Ministerie, de rechtbank of je aandeelhouders.

Waarom faillissement aanvragen het perfecte incassomiddel is

Door faillissement aan te vragen dwing je wanbetalers om toch te betalen. Wanneer de debiteur niet betaalt, wordt hij of zij namelijk failliet verklaard. En dat is natuurlijk geen fijn gevolg. Het zorgt dus voor extra druk op de wanbetaler, waardoor de kans op betalen vergroot wordt. Daarnaast heb je snel duidelijkheid, want de procedure hiervoor duurt slechts vier tot zes weken. De kosten voor de faillissementsaanvraag worden door de debiteur vergoed en de aanvraag wordt behandeld door gespecialiseerde incasso advocaten. Laat je gerust wat uitgebreider adviseren over deze kwestie, mocht je je er verder in willen verdiepen.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog