Wat gebeurt er als diabetes niet wordt behandeld?

Diabetes neemt toe. Het aantal getroffen mensen wereldwijd is sinds 1980 verviervoudigd! Diabetes type 2 is een stofwisselingsziekte die kan worden beheerd met een combinatie van veranderingen in levensstijl, voeding en medicijnen. Diabetes type 1 is een auto-immuun ziekte, waarbij het lichaam geen insuline meer aanmaakt. Daarom zijn insuline-injecties nodig om te kunnen overleven. Onbehandelde diabetes kan (ook bij type 2 patiënten) leiden tot levensbedreigende metabole crises. Zelfs als er geen noodsituaties zijn, raken bij slecht gecontroleerde diabetes de bloedvaten en zenuwen door het hele lichaam beschadigd, met verwoestende gevolgen in de loop van de tijd.

Metabole noodgevallen

Onbehandelde diabetes kan dodelijk zijn. Een gevaarlijke kortdurende complicatie is diabetische ketoacidose(DKA), een snel voortschrijdend proces in het lichaam. Een tekort aan insuline veroorzaakt een te hoge suikerspiegel van het bloed. Het lichaam gaat vet afbreken voor brandstof, resulterend in een opeenhoping van bijproducten genaamd ketonen en daardoor een verzuring van het bloed. Klassieke signalen en symptomen van DKA zijn een zuchtende ademhaling, verwardheid, misselijkheid, braken, duizeligheid en een fruitige geur van de adem. Trauma, stress en infecties verhogen het risico voor DKA. Dit komt vaker voor bij patiënten met diabetes type 1.

Een andere gevaarlijke complicatie is het Hyperosmolaire hyperglycemische non-ketotische syndroom (HHS). Prominente tekenen zijn zwakte, krampen in de benen, visuele problemen, lichte koorts, opgeblazen gevoel in de buik en uitdroging. HHS komt het meest voor bij oudere volwassenen met diabetes type 2. De oorzaak van de aandoening is een langdurige, extreem hoge bloedsuikerspiegel. Zowel DKA als HHS zijn levensbedreigende medische noodgevallen.

Oogziekte

Door een onbehandelde of slecht gecontroleerde diabetes kunnen ogen beschadigen. Bloedvatlekkage en een wildgroei van nieuwe bloedvaten kunnen het gezichtsveld van het oog beschadigen. Deze aandoening – bekend als diabetische retinopathie – is zichtbaar met een oogheelkundig onderzoek van het netvlies. Onbehandelde diabetes verhoogt ook het risico op cataract en glaucoom. Elk van deze diabetesgerelateerde oogziekten kan leiden tot gedeeltelijk of volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Zenuwschade

De zenuwen, vooral die in de handen en voeten, kunnen ook ernstig worden beschadigd door slecht gecontroleerde diabetes. Gevoelloosheid en tintelingen in de voeten en onderbenen, samen met de handen en onderarmen, kunnen leiden tot een aandoening die bekend staat als ‘handschoen en kousenneuropathie’. Minder gevoel in de voeten betekent dat verwondingen zoals blaren en een gestoten teen onopgemerkt kunnen blijven. Beschadigde bloedvaten vertragen de genezing bij mensen met diabetes, en een lichte verwonding kan snel overgaan op een flinke zweer. Onbehandelde infectie kan leiden tot gangreen. Amputatie kan dan nodig zijn om de rest van het lichaam te beschermen.

Hart- en nierschade

Onbehandelde of slecht gecontroleerde diabetes verhoogt het risico op ernstige schade aan uw hart en nieren. Blokkering van de kransslagaders is ernstiger en treedt doorgaan op jongere leeftijd op bij mensen mét diabetes dan bij mensen zonder diabetes. Volgens diverse onderzoeken hebben mensen met diabetes meer dan tweemaal zoveel kans op hartaanvallen en beroertes dan diegenen die geen diabetes hebben.

Slecht behandelde diabetes beschadigt ook de kleine bloedvaten van de nieren, wat uiteindelijk kan leiden tot nierfalen. Mensen met ernstig nierfalen hebben regelmatige dialyse of een niertransplantatie nodig om te overleven.

Genoeg redenen dus om goed voor uw diabetes te zorgen. Of het nou om type 1 of type 2 gaat.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog