Gehaktballetjes met yoghurtdip

Toen mijn nichtje klein was, mocht ze altijd op haar verjaardag kiezen wat ze wilde eten. Standaard koos ze dan voor ‘kleine hapjes’. En dat eten we nog steeds vaak als er iets te vieren is.

Eigenlijk is dit niets of minder dan een tafel vol met lekkers waar iedereen van kan pakken.

Ik maak voor die gelegenheden regelmatig kleine gehaktballetjes, en die gaan er eigenlijk altijd wel in. Bij voorkeur met een lekker dipsausje, zoals deze yoghurtdip met knoflook en koriander.

Dit heb je nodig voor ongeveer 50 kleine balletjes:

  • 500 gram rundergehakt
  • 75 gram feta, verbrokkeld
  • 1 eetlepel harissa
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel maizena
  • peper en zout
  • 3 eetlepels olijfolie

Aan de slag:

Meng in een grote kom het gehakt met de feta, harissa, oregano, komijn, maizena en peper en zout. Voeg niet teveel zout toe, want de feta is ook al redelijk zout van smaak.
Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak hierin op  middelhoog vuur eerst een klein beetje gehakt bruin en gaar. Proef of het gehakt goed op smaak is en voeg eventueel nog iets toe.
Rol van al het gehakt kleine balletjes en bak deze in ongeveer 6 tot 8 minuten bruin en gaar.

Je kunt de balletjes afgekoeld ook prima invriezen.

Dit heb je nodig voor een bakje yoghurtdip:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 6 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt
  • 1/2 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel honing
  • 1/2 bakje verse koriander (ongeveer 10 gram)
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel ras el hanout
  • peper en zout

Aan de slag:

Meng in de keukenmachine of het bakje van de staafmixer alle ingrediënten tot een smeuïg sausje.
De yoghurtdip is in de koelkast nog een paar dagen houdbaar en ook lekker als dressing op bijvoorbeeld een couscoussalade of een broodje falafel.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog