Hoe ga je veilig om met je online identiteit?

Internet wordt gebruikt voor ontspanning, om te winkelen en contact te houden met vrienden en familie. Hierdoor delen we veel persoonlijke informatie, vaak zonder ons dit te realiseren.

Overal wachtwoorden.

Voor alle verschillende apps en sites moeten we telkens opnieuw passwords bedenken en invoeren. Met een gemiddeld gebruik van 30 apps per maand, wordt het onmogelijk om voor iedere site een uniek en sterk password te bedenken en te onthouden. In ieder geval zonder technische hulp.

Daarom hergebruiken we veel passwords, vaak met kleine onderlinge verschillen. Hierdoor kan een hacker, als hij eenmaal een password heeft, makkelijk de andere passwords kraken.

Omdat bij de meeste sites een combinatie van e-mailadres en password wordt gebruikt om in te loggen, wordt het simpel voor een hacker om zich als jou voor te doen. Zodra een hacker je password weet, heeft hij ook je persoonlijke informatie die je op de site hebt ingevuld.

Ook hebben we steeds meer apparaten thuis, die met internet in verbinding staan. Het is belangrijk ook te zorgen dat ons eigen netwerk goed beveiligd is, hiervoor zijn sterke passwords ook belangrijk. Lees dit artikel voor meer informatie over dit onderwerp.

Veel gemaakte fouten.

Elk jaar wordt de top 10 van de slechtste passwords gepubliceerd. In 2018 waren dit:

  • 123456
  • password
  • 123456789
  • 12345678
  • 12345
  • 111111
  • 1234567
  • sunshine
  • qwerty
  • iloveyou

Veel van de slechte passwords zijn toetscombinaties die naast elkaar op het toetsenbord liggen, of rijtjes zoals 123456 of 654321.

Wachtwoorden bedenken en onthouden.

Het is niet altijd makkelijk om een password te bedenken, en deze te onthouden. Soms moet je behalve cijfers en letters, ook speciale karakters gebruiken. De ene site eist een minimale lengte van zes, een andere site minstens acht karakters.

Ook moet je regelmatig je password aanpassen, en mag het nieuwe password niet teveel lijken op het oude. Wachtwoordbeheer, het bedenken en onthouden van goede passwords, wordt door veel mensen dan ook gedaan via een Excel sheet, of tekstdocument, wat natuurlijk niet ideaal is.

Gebruik een password manager.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om een goed password te bedenken en te onthouden, namelijk met het gebruik van een wachtwoordmanager.

Een wachtwoordmanager maakt het een stuk makkelijker en veiliger om goede passwords te bedenken en te gebruiken.

Welke wachtwoordmanager?

Er zijn veel verschillende wachtwoordmanagers, zoals Keeper, LastPass en Dashlane. Een goede wachtwoordmanager bedenkt zelf sterke passwords, het heeft zelf goede beveiliging en is makkelijk te gebruiken op al je devices door de sync functie.

Een van de beste, en die zich al jaren bewezen heeft, is Keeper password manager. Deze kan je gratis uitproberen. En mocht je nog meer uitgebreidere opties willen, dan zou je voor de betaalde versie kunnen kiezen.

Je eigen verantwoordelijkheid.

Ongeacht de sterkte van je passwords en inzet van technische middelen, is het altijd belangrijk zelf waakzaam te blijven. Zorg dat je je password niet deelt met anderen, of ergens bewaart waar iemand makkelijk bij kan. Dit artikel geeft meer informatie over dit onderwerp.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog