Hoe veilig is uw cv-ketel?

Er is een belangrijke reden waarom moderne cv-ketels veiliger zijn dan de oudere modellen en dat komt door het rookkanaal. Ouderwetse ketels hebben een zogenaamd open rookkanaal. De zuurstof die wordt gebruikt om het gas te verbranden wordt aangezogen uit de lucht die zich binnen in het huis bevindt. Dit soort ketels wordt niet langer gemaakt om een ​​belangrijke reden: bij een open schoorsteenkanaal kan elke verstopping van de schoorsteen leiden tot een slechte verbranding van het gas in de ketel. Deze gedeeltelijke verbranding kan dodelijk koolmonoxidegas veroorzaken.

Moderne ketels hebben een uitgebalanceerd rookkanaal en zijn verzegeld. Dit betekent dat de lucht die voor de verbranding van het gas wordt gebruikt, uit de schoorsteen wordt aangezogen en dat vervolgens het rookgas door de schoorsteen ook weer naar buiten wordt teruggevoerd. De lucht in de ketel is volledig gescheiden van de lucht die circuleert in de ruimte waar de ketel is geplaatst. Dit betekent dat er geen giftige gassen in de woonkamer kunnen vrijkomen. Deze ketels hebben ook extra veiligheidsvoorzieningen, waardoor de ketel uitschakelt wanneer uitvoer via de schoorsteen op enigerlei wijze wordt belemmerd.

Onderhoud

Door het gebruik van moderne ketels zijn er tegenwoordig veel minder gevallen van koolmonoxidevergiftiging. Toch is het is belangrijk om uw ketel jaarlijks te laten controleren door een gekwalificeerde loodgieter. Zij zorgen ervoor dat alles naar behoren werkt en dus ook voor uw veiligheid.

Koolmonoxidemelders

Als extra veiligheidsmaatregel raden we aan om een ​​koolmonoxidemelder op te hangen. Tegenwoordig kun je een alarm krijgen dat reageert op de aanwezigheid van gas, net als een rookalarm. Ze zijn goedkoop, zeer betrouwbaar en kunnen echt het verschil maken, dus is het logisch om er één te kopen.

Is keteldruk een veiligheidsprobleem?

Als u merkt dat uw ketel een te lage of hoge druk heeft, levert dit geen veiligheidsrisico op. Het betekent waarschijnlijk dat er iets niet klopt in de ketel, maar er zal geen koolmonoxide door vrijkomen. Vul zelf water bij of laat uw loodgieter een kijkje nemen.

Hoe veilig zijn elektrische ketels?

Elektrische ketels werken niet op gas en daarom is er geen gevaar voor koolmonoxidevergiftiging. Ze werken op dezelfde manier als een waterkoker, dus ze zijn bijzonder veilig. Het belangrijkste is hoe goed ze zijn bedraad; Zolang een gekwalificeerde elektricien de klus heeft geklaard en goed heeft gedaan, hoeft u zich geen geen zorgen te maken.

Bezorgd over de veiligheid van uw ketel?

Het is altijd de beste optie om een loodgieter te vragen om uw systeem grondig te controleren als u zich zorgen maakt. Het is aan te bevelen om een onderhoudscontract af te sluiten. Met voldoende onderhoud aan uw cv ketel voorkomt u storing. Onderhoud verlengt ook de levensduur van uw ketel. Mocht u gas ruiken, denk er dan aan om eerst de ramen te openen en de gaskraan dicht te draaien en bel dan uw loodgieter!

Een nieuwe ketel installeren

Denkt u erover om een ​​nieuwe cv-ketel aan te schaffen? Dan bent u bij Slotboom-installatie aan het juiste adres. Slotboom levert en installeert al meer dan 15 jaar cv-ketels, cv-installaties, radiatoren en thermostaten van alle grote merken. Door heel Nederland en met de volledige fabrieksgarantie.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog