Over hoeveel vermogen moet mijn centrale verwarming beschikken?

Als je in een land als België woont is het belangrijk dat je centrale verwarming over genoeg vermogen beschikt. Hoewel het tegenwoordig niet vaak meer sneeuwt, zijn de herfst, winter en lente toch best fris. Hoe kom je er nu achter over hoeveel vermogen je centrale verwarming moet beschikken?

Om hierachter te komen kun je jezelf drie hoofdvragen stellen. De beschrijven wij hieronder voor jullie. Let wel op, er zijn meer factoren van invloed op het benodigde vermogen van jouw centrale verwarming. Voor maatwerk advies kun je het beste contact opnemen met een installateur.

1. Wat voor type woning heb ik?

Het is belangrijk om te kijken naar wat voor type woning je hebt. Staat je huis bijvoorbeeld op een hoek of is het onderdeel van een rij huizen. Gaat het om een vrijstaande bouw of is het een appartement in een flat? Een vrijstaande woning heeft natuurlijk een Cv-ketel met meer vermogen nodig dan een appartement in een flat. Laatstgenoemde wordt extra geïsoleerd door de naast-, boven- en ondergelegen woningen.

2. Wat is het bouwjaar van de woning?

Moderne woningen zijn verschrikkelijk goed geïsoleerd. Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt, heb je dus logischerwijs een Cv-ketel met minder vermogen nodig. Oudere woningen daarentegen zijn vaak een stuk minder goed geïsoleerd. Het is dus zeer belangrijk om goed naar het bouwjaar van je woning te kijken.

3. Hoe groot is mijn woning?

Voor een goede berekening is het aantal kubieke meters van jouw woning nodig. De meeste rekenmodules gaan uit van een standaard indeling. Heeft jouw woning een schuur of zolder die niet verwarmt hoeft te worden? Reken deze ruimtes dan logischerwijs niet mee.

Wil je exact het vermogen weten waarover jouw centrale verwarming moet beschikken? Dan kun je het beste contact opnemen met een installateur.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog