Informatie over foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk om de vroege ontwikkeling van een ongeboren baby te bevorderen. Wil je zwanger worden, start dan voordat je zwanger probeert te worden met foliumzuur te slikken. Aangeraden wordt om 4 weken voordat je met de pil of een ander voorbehoedsmiddel stopt te beginnen met foliumzuur te slikken.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine. Je lichaam heeft foliumzuur nodig om gezond te blijven. De vitamine wordt ook wel omschreven als vitamine B11. Foliumzuur is in heel veel soorten etenswaren te vinden, bijvoorbeeld in groenten, fruit, volkoren producten, aardappelen en melkproducten. Je kunt dus extra veel van deze etenswaren consumeren, maar als je zwanger wilt worden is het verstandig om extra foliumzuur te slikken voor het ongeboren baby’tje. Bij de verloskundigenpraktijk zult u ook geïnformeerd worden over foliumzuur.

Waarom is foliumzuur zo belangrijk?

De ontwikkeling van een ongeboren kind kan niet vroeg genoeg beginnen. Je zult vooraf nooit weten of je kind gezond te wereld komt. Wel kun je dit bevorderen door ten eerste gezond te leven en ten tweede door extra foliumzuur te slikken. Als jezelf gezond bent en je slikt extra foliumzuur verklein je de kans op enkele ernstige aandoeningen bij je baby. De ernstige aandoeningen waar de kans op verkleint worden zijn een ‘open ruggetje’ of een ‘open schedel’.

Wanneer starten met foliumzuur slikken?

Met foliumzuur slikken kun je het beste beginnen voordat je zwanger wilt gaan worden. Aangeraden wordt om minstens 4 weken voordat je met de anticonceptiemiddel of ander voorbehoedsmiddel gestopt bent te beginnen met de foliumzuur kuur. Je lichaam heeft namelijk ongeveer 4 weken nodig om extra foliumzuur op te nemen.

Foliumzuur moet je ook de eerste acht weken van je zwangerschap blijven slikken. Na de eerste acht weken is het niet meer nodig om extra foliumzuur binnen te krijgen. Als het je partner en jou niet lukt om zwanger te worden? Blijf dan doorgaan met het slikken van foliumzuur. Extra foliumzuur in je lichaam kan geen kwaad, zelfs niet wanneer je de tabletten langer tijd inneemt.

Ben je onverwachts zwanger geworden? Begin acuut met het slikken van foliumzuur. Alle kleine beetjes extra helpen bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren baby.

Waar kun je foliumzuur kopen?

Foliumzuur is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek of bij een drogist. Er zijn verschillende merken van de tabletten maar welk merk je koopt maakt niet uit. De tabletten worden te koop aangeboden met 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Elke dag moet je één tablet slikken. De kosten voor een doosje

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog