Klimplanten voor je pergola

Een pergola in je tuin is een mooie blikvanger. Bovendien kan deze ook een beschutte zitplaats geven, waar je lekker uit de wind en uit de zon kunt zitten. Zeker wanneer je er voor kiest om de pergola te laten begroeien met klimplanten. In dit artikel hebben we een aantal populaire klimplanten voor een pergola voor je op een rijtje gezet.

Clematis

Clematis is een erg makkelijke plant en daardoor erg geschikt als klimplant voor een pergola. Ook zijn er heel veel verschillende soorten clematis beschikbaar, waardoor je ongetwijfeld een mooie variant kunt vinden. De vele bloemen geven een fraai aangezicht in de bloeitijd, en daarnaast laat een clematis zich ook goed combineren met andere klimplanten.

Rozen

Rozen zijn een populaire keuze als klimplant voor een pergola. Bloeiende rozen zijn een prachtig gezicht en veel mensen krijgen er ook een gevoel van romantiek bij. Hou er echter wel rekening mee dat rozen wel wat extra werk nodig hebben ten opzichte van andere klimplanten. Dit komt omdat klimrozen zich niet vanzelf hechten aan de pergola, en je deze dus met bijvoorbeeld ijzerdraad zult moeten leiden.

Blauwe regen

Een pergola die in de maanden mei en juni vol hangt met de bloemen van een weelderig bloeiende blauwe regen is een lust voor het oog. De blauwe regen is dus ook een veelgemaakte keuze als klimplant voor op een pergola. Hou er echt wel rekening mee dat de blauwe regen erg snel groeit, en je zult deze dus regelmatig moeten snoeien.

Kamperfoelie

Kamperfoelie is net als clematis een erg makkelijke plant, die bovendien ook nog eens snel groeit. Hierdoor is het ook een uitstekende keuze als klimplant voor een pergola in je voortuin of achtertuin. Daarnaast geeft kamperfoelie in de avond ook een aangename zoete geur af, welke nachtvlinders aantrekt.

Passiebloem

De passiebloem is een snelle groeier die het goed doet in de volle zon, en is daarom dus ook geschikt als klimplant voor je pergola. In warmere landen geeft de passiebloem ook fruit, maar dat zal helaas in het koudere Nederlandse klimaat niet zo snel gebeuren. Maar de witte bloemen met lila of blauwe kern en paarse of groene stampers zijn prachtig om te zien.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog