LopenNu de overheid vol inzet op het langer thuis laten wonen van senioren, noopt de tijd ons tot het maken van aanpassingen. Een gemiddelde eengezinswoning wordt hiermee een veilige plek waarin ook iemand op leeftijd kan wonen.

 

Men neme een doorsnee Nederlands gezin. Twee ouders, drie kinderen. De kinderen zijn reeds lange tijd de deur uit en beide ouders wonen nog in dat zelfde huis waar ze vele jaren geleden ingetrokken zijn.

 

Door gezondheidsproblemen zijn de twee aan huis gekluisterd. Men kan gebruik maken van tafeltje-dekje en er komt regelmatig verplegend personeel langs. Omdat de twee vallen in de categorie van zij die een redelijk goede gezondheid hebben, is plaatsing in een verpleegtehuis niet aan de orde. De keuze zou dan komen te vallen op een seniorenwoning in een wooncomplex. Het probleem is echter dat de twee voldoende gespaard hebben en dat dit spaargeld dan gebruikt zou moeten worden om een flat met een slaapkamer voor twee personen te bekostigen. Dat zien de twee oudjes echt niet zitten.

 

Omdat het traplopen moeilijk gaat, zijn er aanpassingen benodigd. Men komt hiervoor in aanmerking. Daarom is het tijd om te kijken naar oplossingen. Deze oplossingen zijn er. Dankzij bijvoorbeeld een traplift is het mogelijk voor de twee om zonder problemen naar beneden en boven te gaan. Gelukkig is de gezondheid nog niet zo slecht, dat er ander soorten liften aangeschaft moeten worden. Denk dan aan een plafondlift om in en uit bed te komen.

 

Bankieren

Naast deze aanpassingen dient het echtpaar in kwestie ook rekening te houden met een veranderende wereld. Hoewel banken de laatste jaren zich vriendelijk opstellen tegenover ouderen, door bijvoorbeeld huisbezoeken te plannen is er toch echt iets veranderd. De nadruk is de afgelopen jaren komen te liggen op het online bankieren. Niet zonder reden, want het oude bankieren werd steeds minder gebruikt.

 

Het echtpaar in dit voorbeeld merkt dat de wereld aan het veranderen is en men soms moeite heeft om alles bij te houden. Desondanks heeft men ervoor gekozen om bepaalde ontwikkelingen te volgen. Denk dan aan het bereikbaar zijn via een mobiele telefoon en voor het contact met de kinderen en kleinkinderen aan de andere kant van de wereld zijn er de online diensten zoals Skype.

 

De wereld is aan het veranderen. De vergrijzing neemt toe de komende jaren. Niet alleen merken de werkenden daar veel van (de pensioenleeftijd schuift iedere keer een beetje op). De ouderen van nu merken het ook. Pensioenkortingen, meer eigen bijdragen voor zorgkosten en de wens van de overheid om vooral de ouderen in hun eigen omgeving verzorgd te krijgen.

 

Toekomst

De toekomst zal ons leren in hoeverre dit echtpaar het aan kan om thuis te blijven wonen. Laat de gezondheid dit toe, dan kan dit dankzij verschillende aanpassingen nog best lang duren.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog