Leren autorijden met faalangst

Jongeren die faalangst hebben vinden het vaak lastig om dit te erkennen. Echter kunnen zij hun angst om te falen niet onderdrukken. Jongeren met faalangst staan doodsangsten uit wanneer zij een presentatie moeten geven voor een grote groep, wanneer zij publiekelijk een sport aan het uitoefenen zijn of wanneer het rij-examen door hen afgelegd moet worden. Door de grote druk om te presteren lukt het deze jongeren niet altijd om alles te laten zien wat zij kunnen. Herken jij je in de bovenstaande situatie? Heb jij ook vaak last van black-outs en presteer je regelmatig onder je kunnen? Denk jij ook altijd in onmogelijkheden? Denk je bijvoorbeeld dat je nooit je rijbewijs kan halen? Waarschijnlijk speelt angst om te falen dan ook een rol bij jou. Ik laat je zien dat jongeren met faalangst wel degelijk goed kunnen presteren. In dit artikel ga ik specifiek in op de mogelijkheid om een rijbewijs te halen met faalangst.

Erkennen dat je faalangst hebt

Faalangst heeft een grotere impact op je leven dan je zou willen. Je kan er simpelweg niets aan doen dat er negatieve gedachten door je hoofd spelen en dat je hoge eisen aan jezelf stelt. Om de impact van faalangst op jouw leven te verkleinen, is het belangrijk om te erkennen dat je het hebt. Pas wanneer je geaccepteerd hebt dat je faalangst hebt, kun je concrete stappen ondernemen om de invloed hiervan te minimaliseren. Het lijkt voor jou misschien nu onmogelijk om een rijbewijs te halen, omdat de angst om te falen ervoor zorgt dat je niet logisch kunt handelen. Belangrijk is om je te realiseren dat je niet de enige in Nederland bent met faalangst. Er wordt niet voor niets steeds vaker gekozen voor het zogenoemde faalangstexamen.

De juiste rijschool

Wanneer je hebt erkend dat je faalangst hebt en dat dit invloed heeft op de prestaties die je wilt en soms moet leveren, kun je op zoek gaan naar de juiste rijschool. Kies voor een rijschool die ervaring heeft in het begeleiden van jongeren met faalangst. Een ervaren rijinstructeur weet hoe hij of zij jou kan geruststellen en jou kan motiveren om positief te denken. De rijinstructeur kan jou daarnaast duidelijk laten zien welke handelingen jij uitstekend en zelfstandig uitvoert. Dit is goed voor jouw zelfvertrouwen.

Schep realistische verwachtingen

Probeer voor jezelf de lat niet zo hoog te leggen. Schep voordat je begint met autorijlessen voor jezelf realistische verwachtingen. Doe dit eventueel in overleg met jouw rijinstructeur. Vraag hem of haar om een inschatting te maken van het aantal lessen dat jij waarschijnlijk nodig zult hebt om zelfverzekerd achter het stuur te zitten. Houd niet vast aan de inschatting. Goed leren autorijden heeft tijd nodig, je hebt er je hele leven profijt van.

Denk in mogelijkheden

Jongeren met faalangst zijn geneigd om alleen maar in onmogelijkheden en problemen te denken. Geef jezelf voorafgaand aan iedere rijles een klein peptalk. Benoem hardop dat je goed kunt autorijden en bewijs jezelf dit door op te noemen wat je de vorige rijlessen hebt laten zien aan jouw rijinstructeur.

Laat angst om te falen jouw leven niet beïnvloeden en bewijs jezelf dat je wel degelijk goed kunt presteren.  

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.