Het maken van back-ups is erg belangrijk om in geval van calamiteiten, zoals brand, diefstal en ook een overstroming sluiten wij niet uit, het verlies van digitale bedrijfsgegevens tegen te gaan. Dat een aantal bedrijven in Nederland anno 2016 slecht of onvoldoende zijn voorbereid op de kans op verlies van deze digitale bestanden baart zorgen. Het verlies van waardevolle bedrijfsinformatie is erg zonde en bovendien erg onnodig! Er zijn namelijk tal van mogelijkheden om – zowel online als offline – back-ups te laten maken. In dit blogbericht vertellen we je hierover meer.

Online back-ups maken – de voordelen

Het online laten maken van back-ups, ook wel reservekopieën genoemd, biedt diverse voordelen. Het grootste voordeel van online back-ups is dat je online, dus digitaal toegang hebt tot alle gemaakte back-ups. Daarnaast ben jij in het geval van online back-ups niet locatieafhankelijk. De back-up bestanden – zelfs de meest recente bestanden – kunnen namelijk vanaf meerdere locaties worden geraadpleegd. De enige voorwaarde voor toegang tot je online back-up bestanden is internettoegang. Bij de meeste bedrijven is dit, logisch natuurlijk in het digitale tijdperk, geen probleem.

Een ander voordeel van online back-ups is dat de back-up extern gehost wordt. Doordat de back-up op een externe locatie wordt gemaakt en bewaard hebben calamiteiten op kantoor geen invloed op de online back-up. Deze staat veilig op een externe server. Wanneer je zelf back-ups maakt op locatie gaan de waardevolle bestanden bij calamiteiten alsnog verloren.

Het laatste voordeel wat wij in dit artikel willen noemen is dat het uitbesteden van back-ups aan een online back-up dienst zorgt voor veilig en professioneel beheer van je digitale bedrijfsgegevens. Een opgeleide en gecertificeerde ICT’er weet immers meer van het maken van online back-ups dan jijzelf.

Er zijn tegenwoordig tal van online back-up opties. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf doe je er goed aan om de back-up mogelijkheden te bespreken met een ICT partner. Ritchie Solutions uit Breda kan jou bijvoorbeeld van advies voorzien.

Online back-ups maken – de nadelen

De titel van dit artikel is niet voor niets online versus offline back-ups. Om jou een goed beeld te geven van de mogelijkheden voor het maken van back-ups, bespreken we niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen van online back-ups. De nadelen die je bij het online maken van back-ups ervaart, ervaar je bij offline back-ups niet. Echter geldt dit andersom ook: de voordelen van online back-ups, ervaar je niet bij offline back-ups.

Een groot nadeel van online back-ups vinden bedrijven dat externe partijen – die de data tegen betaling kopiëren en opslaan – inzicht hebben in jouw data. Contractueel wordt vaak vastgelegd dat deze data versleuteld wordt opgeslagen, maar het blijft voor veel bedrijfseigenaren een onprettig idee.

Een ander nadeel van het maken van online back-ups is dat ook de overheid toegang tot deze informatie kan eisen. Dit gebeurt echter zelden, maar het is goed om je bewust te zijn van dit recht dat de overheid heeft.

Het laatste nadeel dat wij in dit artikel willen bespreken is de snelheid. Bij het maken van een online back-up ligt de snelheid namelijk erg laag. Het duurt vaak uren voordat een back-up volledig is gemaakt.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.