Slakken in de tuin en hoe dit tegen te gaan

Hoewel slakken leuke beestjes zijn, kunnen ze ook erg vervelend zijn voor de planten in de tuin. De slakken eten de bladeren kapot wat ernstige schade aan de plant kan veroorzaken. Er zijn verschillende slakken die een plaag kunnen vormen voor je planten. Zowel naaktslakken en huisjesslakken kunnen je planten kapot vreten. Hierbij zijn voornamelijk de naaktslakken de grootste plaag. Deze kun je dan ook het beste meteen bestrijden.

Het voorkomen van slakken in je tuin

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit is dus ook zo met slakken. Als je een hekel hebt aan de beestjes, is het verstandig om planten in je tuin te zetten die slakken niet lekker vinden. Zo weet je zeker dat je geen slakken in je tuin krijgt. Slakken vinden vooral geurende planten zoals bieslook en tijm niet lekker.

Ook is het goed bijhouden van je tuin al een hele goede oplossing om slakken te voorkomen. Door de grond te vervangen verwijder je de slakkeneitjes en voorkom je dus meer slakken in je tuin.

De slakken verplaatsen

Wil je wel planten in de tuin die slakken ook lusten maar wil je deze beestjes niks aandoen, dan is het verplaatsen van slakken een goed alternatief. Belangrijk is wel om dit goed bij te houden. Het advies is om elke keer als je een slak ziet deze te verplaatsen. Op deze manier doe je ze geen kwaad aan en beperk je het aantal slakken en dus een plaag in je tuin.

Koperringen

Slakken hebben een hekel aan koper. Koper geeft de slakken namelijk een kleine schok elke keer als de slak ermee in aanraking komt. Er zijn speciale koperringen die je om de plant kunt zetten zodat de slakken er niet naartoe gaan. Tevens is kopertape een goed alternatief om de slakken te weerhouden van de planten.

Natuurlijke vijand

Naast de mogelijkheden die je zelf kunt doen heeft de slak ook verschillende natuurlijke vijanden. Hoewel, door de slijmlaag van de slak, het beestje niet veel natuurlijke vijanden heeft zijn er een aantal dieren dol op slakken. De beesten die graag slakjes eten zijn egels, vogels, spitsmuizen en loopkevers. Zorg er dus voor dat je deze dieren meer in je tuin krijgt, zodat zij ervoor zorgen dat jij van je slakkenprobleem afkomt.

Wanneer komen slakken tevoorschijn?

Slakken houden van nattigheid. Je zult dan ook de meeste slakken zien wanneer het regenachtig weer is. Met name tijdens een natte zomer komen de beestjes graag tevoorschijn. De kans op slakken is dus tijdens natte periodes het grootst. Als je dit wilt tegengaan is het dus raadzaam om tijdens periodes goed op te letten of preventief op te treden.

Dus wanneer jij je ergert aan slakken tijdens een lekkere zomerdag als je lekker in je blokhut zit, kan je het beste één van deze tips gebruiken om van je probleem af te komen.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog