Nieuwe verlichting aangeschaft voor in huis? Dan wil je deze immers zo snel mogelijk ophangen om ervan te kunnen genieten en er gebruik van te kunnen maken. Zeker in de tijd waarin het vroeg donker is, is een goede lamp erg nuttig om te hebben en brengt deze meteen de nodige sfeer in huis.
Heb je nu behoorlijk zware lampen gekocht? Dan is het wel zaak deze goed te bevestigen aan het plafond of aan de muur want je wilt natuurlijk niet dat deze er spontaan weer af komen, met alle gevolgen van dien. Zware lampen ophangen kun je prima zelf doen, maar zorg er dan wel voor dat je dit op de juiste manier doet.
Het is belangrijk dat je van tevoren goed checkt of alle onderdelen die bij de lamp zitten stevig zijn. Dit betekent dat bijvoorbeeld de haak waaraan deze komt te hangen het gewicht van de lamp dient te kunnen dragen. Soms wordt deze meegeleverd maar niet bij elke lamp zit (deugdelijk) bevestigingsmateriaal, dus dat dien je dan zelf nog aan te schaffen.
Daarnaast is het belangrijk dat de plek waar de lamp komt te hangen, stevig is. Is dit bijvoorbeeld het plafond? Check dan of dit een zware lamp kan hebben. Dit geldt uiteraard ook voor een balk of muur waaraan je een lamp bevestigt. Een dun gipswandje is bijvoorbeeld niet solide genoeg om een zware lamp aan op te hangen.
Zware lampen hangen doorgaans aan een ketting, die dan op zijn beurt aan de ophanghaak hangt. Wil je die ketting nu liever niet zien maar wegwerken? Dan gebruik je daar een zogenaamde stelpijp voor en een plafondkap. Zorg voor een goede stevige pijp en dito ophanghaak. De pijp draagt de ketting die op zich al zwaar is en ook nog eens deels de lamp, dus deze dient echt wel van goede kwaliteit te zijn.
Hang een zware lamp altijd met minimaal twee personen op. Je kunt dan het gewicht verdelen en de kans dat je de lamp laat vallen omdat deze zo zwaar is, wordt aanzienlijk kleiner. Zorg altijd voor goed gereedschap zodat je de klus snel, veilig en naar behoren kunt doen. Besparen op materiaal is sowieso niet slim want als de lamp eraf valt, heb je nog meer schade.
Reageer op deze blog