Ieder jaar zie je verschillende wielren wedstrijden live op televisie. Zo komt iedere zomer de Tour de France op tv maar zie je ook de Giro d’italia jaarlijks terug komen. Daarnaast zijn nog verschillende andere wielerwedstrijden en veldrijdwedstrijden te zien. Door deze wedstrijden word jouw interesse opgewekt voor wielrennen. Je wilt hier zelf ook graag aan beginnen om wat fitter te worden. Maar wat heb je allemaal nodig om te kunnen wielrennen?

Racefiets

Om überhaupt te kunnen wielrennen is natuurlijk een racefiets nodig. Deze zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en materialen. Als beginneling kun je het best een tweedehandsfiets aanschaffen. Een nieuwe fiets is simpelweg te duur. Wanneer je een goedkopere maar nieuwe fiets koopt heb je vaak mindere kwaliteit. Voor het geld van een “goedkope” nieuwe fiets kun je vaak een betere kopen die tweedehands is. Let echter wel op het materiaal waarvan de fiets gemaakt is. Een aluminium fiets is bijvoorbeeld een stuk zwaarder dan een carbon fiets.

Daarnaast moet je vooral op de maat van het frame letten bij de aanschaf van een racefiets.. Deze moet perfect bij je passen wil je rugklachten voorkomen.

Wielerkleding

Naast het aanschaffen van de juiste racefiets is kleding erg belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld niet met je spijkerbroek en t-shirtje op de racefiets. De spijkerbroek kan ernstige problemen veroorzaken tijdens het fietsen.omdat deze niet strak om de benen zitten. Je doet er daarom goed aan om speciale wielerkleding aan te schaffen. Wielerkleding zit altijd erg strak en heeft een speciale zeem erin zitten. De zeem is ter bescherming maar zorgt voor comfort. De speciale shirtjes zijn voorzien van zakken waarin je bidon’s en eten kwijt kunt. Erg handig voor een lange wielerrit. Voor de wintertijd kun je uiteraard een lange broek aan doen, in de zomer is een korte broek natuurlijk een stuk fijner. De prijs van de kleding is afhankelijk van de kwaliteit en bedrukking. Je kunt standaard wielerkleding bij een sportspeciaalzaak vinden, maar je kunt je kleding ook zelf laten bedrukken. Laat je sportkleding bedrukken bij merchandisingconcepts en maak je eigen kleding uniek in zijn soort. Je kunt er ook voor kiezen om je bij een lokale wielervereniging in te schrijven. Hier betaal je wel contributie voor maar je kunt op deze manier met andere wielrenners meerijden en begeleid worden. Vaak hebben zij een aantal tips en tricks voor je.

Een goede helm

Naast een racefiets en wielerkleding is een helm ook erg belangrijk. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles. Wanneer je met de racefiets onderuit gaat is de bescherming van je hoofd een van de belangrijkste zaken. Mocht je verkeerd vallen zou het zo maar gebeurt met je kunnen zijn. Wat betreft prijs / kwaliteit verhouding zijn helmen met meer ventilatiegaten vaak beter. Maar je kunt je het beste laten adviseren in een wielerspeciaalzaak.

Wielerschoenen

Om gebruik te kunnen maken van het kliksysteem op je racefiets heb je speciale schoenen nodig. Bij het aanschaffen van wielerschoenen moet je er op letten dat je deze beter een maatje groter kunt kopen dan je normale schoenen. Wanneer je aan het fietsen bent en je voeten in het systeem zijn geklikt moet je niet vergeten op tijd los te klikken wanneer je stil moet staan. Doe je dit niet, dan is de kans erg groot dat je valt.

Accessoires

Naast bovengenoemde kleding, schoenen, helm en fiets zijn er nog een aantal accessoires die je kunt aanschaffen. Een bidon en bidonhouder. De bidon kun je gemakkelijk bij houden door de houder op je fiets te monteren. Ook is een fietstasje voor onder het zadel aan te raden. Hier kun je spulletjes in kwijt zoals een extra binnenband. Mocht je wat meer budget hebben dan zou je ook een fietscomputer aan kunnen schaffen om bijvoorbeeld je gemiddelde snelheid bij te houden.
Ben je er nog niet zeker van dat je wil gaan wielrennen? Lees dan is dit artikel: begin vandaag nog met sporten.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.