Starten met tennissen: hoe kies je de juiste dames tennisschoen?

Dit jaar ben ik begonnen met tennissen. Na jaren gevoetbald te hebben in een damesvoetbalteam was ik toe aan een nieuwe sport. Het liefst een team- en balsport. De keuze was snel gemaakt: het werd tennis. Bij voetbal heb ik ervaren hoe belangrijk goed schoeisel is. Daardoor heb ik jarenlang blessure vrij kunnen spelen. Ook bij tennis vond ik belangrijk om te spelen op kwaliteit dames tennisschoenen. Dit raadt de KNTLB ook aan. Want het gezegde luidt: ‘Give a girl the right shoes and she can conquer the world!’

<H2>Soort baan</H2>
Kijk eerst op wat voor een soort baan je gaat spelen: gravel, hardcourt kunstgras, smashcourt of tapijt . Elke baan vraagt een ander type schoen.

<i>Gravel</i>
Op gravelbanen moeten dames tennisschoenen grote groeven hebben, maar geen gravel vasthouden in de zool.

<i>Hardcourt</i>
Als je op hardcourt gaat spelen zijn schoenen met een goede demping van belang.

<i>Kunstgras</i>
Dit veld kan erg glad zijn, kies daarom is een schoen met een rubberen zool met een nopjesprofiel.

<i>Smashcourt</i>
Dit is een heel toegankelijke baan. Je kunt er eenvoudig keren en glijden, maar heb je toch een goede grip. Veel schoenen zijn geschikt voor deze baan.

<i>Tapijt</i>
Dit is vaak een stroeve baan. De schoen moet een gladde zool hebben met weinig profiel.
Er zijn ook tennisschoenen die geschikt zijn voor meerdere outdoor ondergronden. Dit is de omni damesschoen. Ze hebben een flexibele bovenkant en grove groeven.

<H2>Pasvorm en maat</H2>
Pas vooral veel verschillende tennisschoenen. De schoenen moeten comfortabel zitten. Doe bij het passen tennissokken aan en meet bij het passen hoeveel ruimte er nog bij je tenen is. Dit moet circa 5 millimeter zijn. Maak daarna een uitvalspas naar voren. De tenen moeten hierbij niet tegen de schoenrand schuiven. Anders is de schoen te breed of klein. Let bij het passen ook op de volgende kenmerken:

<i>Stabiliteit </i>
Een damesschoen moet de voet op vier plaatsen stabiliteit geven: op de hielkap, bij het bovenwerk, het vetersysteem en de schoenhoogte. Dit voorkomt enkelblessures. Test dit op de volgende manieren: tel het aantal vetergaten. Dit moeten er minimaal vijf per kant zijn. Druk daarna met de duim de achterzijde van de hielkap in. Deze moet niet tot nauwelijks ingedrukt kunnen worden.

<i>Stugheid</i>
Een tennisschoen mag niet te stug, maar ook niet te soepel zijn. Dit kan namelijk problemen geven aan de tenen, knieën, enkels en wreef. Test dit door met één hand de schoen vast te houden, je hand erin te doen en de tenen omhoog te duwen. De schoen mag niet buigen van de middenvoet, maar ter hoogte van de bal.

<H2>Aantal keer tennissen</H2>
Kijk ook hoe vaak je gaat tennissen en bepaal zo hoeveel geld je aan de schoen wil uitgeven. Ga je maar sporadisch kies dan voor een dames tennisschoen tot € 75,-. Sta je geregeld op de baan? Ga dan voor een betere kwaliteit (tot € 100,-). Als je echt fanatiek gaat spelen mag je best wat meer uitgeven aan de schoen.

<H2>Welke dames tennisschoen ga ik kiezen?</H2>
Zelf ga ik op een gravelbaan spelen. Naast tennis fitness ik ook veel. Daarom heb ik besloten om minimaal een keer per week op de tennisbaan te staan. Ik wil daarom niet voor een al te dure gravel tennisschoen kiezen. Ook de kleur en de uitvoering zijn voor mij belangrijk. Want ook op het tennisveld wilt een vrouw er natuurlijk stunning uitzien!

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Comments are closed.