Wanneer je thuis een bekabeld netwerk wilt gaan aanleggen zal de keuze komen te liggen tussen Cat5e of Cat6 netwerkkabels. Wat zijn de verschillen en welke moet je dan kiezen?

Snelheid en bandbreedte 

Zowel een Cat5e als Cat6 netwerkkabel kan snelheden behalen tot aan 1000 Mbit/s, mits de binnengeleider van 100% koper is en er geen interferentie kan ontstaan. Dit is ruim voldoende voor de meeste internetabonnementen die op dit moment worden aangeboden. Echter het verschil tussen Cat5e en Cat6 zit hem in de bandbreedte. Cat5e haalt 100mhz en de nieuwere Cat6 kabel haalt 250mhz. Een Cat6 kabel  kan dus tot 1,5x meer data tegelijkertijd over de kabel transporteren. Om het even metaforisch uit te beelden, vergelijk ik het even met een snelweg waarbij Cat5e twee banen heeft en Cat6 vijf banen. Op beide snelwegen mag 130 km/h worden gereden, maar de vijf baans snelweg kan veel meer verkeer tegelijkertijd verwerken.

Voor beide netwerk categorieën geldt dat de snelheid afneemt naarmate de lengte van de kabel toeneemt. Na ca. 90 meter zal de snelheid snel afnemen en wordt het signaal zwakker. Bij netwerkkabels wordt dan ook afgeraden om afstanden van meer dan 100 meter te overbruggen.

Welke netwerkkabel kun je het beste kiezen?

Bij normaal internet gebruik volstaat een Cat5e netwerkkabel prima. Ben je een intensieve internetgebruiker, dan kunt u beter kiezen voor een Cat6. Denk hierbij aan het streamen van HD films e.d. Op Netwerkkabel.nl kun je terecht voor een uitgebreid aanbod Cat5e netwerkkabels en Cat6 netwerkkabels.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.