Wanhopig op zoek.

 

Dagelijks zie je berichten voorbij komen van instellingen dat het komend jaar het vacatureaanbod flink zal gaan stijgen. (Een vacatureaanbod van bijna 1 miljoen zelfs)  Daarnaast geeft men aan dat het aantal mensen met een WW-uitkering in dat zelfde jaar zal dalen en dus de werkeloosheid afneemt. Dit zijn natuurlijk erg mooie berichten die aan te lijken geven dat het goed gaat met onze economie.
Desondanks geven deze berichten vragen die eigenlijk niet echt beantwoord kunnen worden;

Welke cijfers zijn nu juist en waar zijn deze op gebaseerd? Krijgen werkzoekenden een juist beeld van de nabije toekomst of schetst men bewust een beeld om werkzoekenden te motiveren in hun proces naar een betaalde baan?
Vragen die bij mij opkwamen na het lezen van bovenstaande berichtgevingen.
Waarom maakt Jobconnecto zich hier druk om? Dat is een erg goede vraag en dat gaan wij u proberen uit te leggen:

Jobconnecto staat voor het verbinden van de juiste kandidaten met de juiste vacatures en andersom. Het belangrijkste daarin is dat wij ervoor zorg willen dragen dat de profielen op Jobconnecto actueel zijn. Dit doen wij door profielen ouder dan een jaar te blokkeren, waarna wij werkzoekenden de mogelijkheid bieden om voor een maximaal jaar te verlengen. Wij hebben dan weliswaar een kleine 8000 profielen op Jobconnecto, maar daarvan zijn (op het moment van plaatsen) +/- 2500 profielen  actief en volledig ingevuld. De overige profielen zijn enkel aangemaakt door werkzoekenden, maar is verder nog niets mee gedaan. Wij kunnen natuurlijk de keuze maken om te promoten met de 8000+ profielen, maar wat hebben ondernemingen aan deze informatie, als ruim tweederde daarvan niet actief is?  Helemaal niets natuurlijk. Daadwerkelijke actualiteit is hetgeen wat in onze beleving belangrijk is.

Terugkomend op de gegeven cijfers van verschillende instellingen, vraag ik mij dan ook oprecht af of dit een terechte daling op de werkeloosheid geeft?
Het aantal WW-uitkeringen daalt. Dit wil ik oprecht aannemen. Maar staat deze daling gelijk aan een mindere werkeloosheid? Wie is voor de overheid werkzoekende en wanneer ben je werkloos?
Laten we beginnen bij werkzoekende; werkzoekend kun je al zijn wanneer je vanuit je huidige loondienst naar ander werk op zoek bent. Hiervoor hoef je dus niet per definitie ontslagen te zijn. Het aantal werkzoekenden in ons land kunnen er dus meer zijn, dan het aantal mensen die niet in loondienst werken.
Maar wanneer ben je dan werkloos? Je wordt al gezien als werkloos wanneer jouw baas je voor minimaal 5 uur per week ontslaat. Jij hebt in dit scenario geen recht op een (aanvullende) WW-uitkering. Met uitzondering genomen wanneer je minder dan 10 uur per week werkte. Anders zeggend: Je moet minimaal de helft van het aantal normaal gewerkte uren verliezen. Daarnaast geldt er een bijzondere regeling wanneer je in een wisselend arbeidspatroon werkte; bijvoorbeeld wanneer je als oproep- of uitzendkracht werkzaam was. Het UWV zal dan kijken naar het gemiddeld aantal uren dat je het afgelopen half jaar hebt gewerkt en op basis daarvan jouw arbeidsurenverlies berekenen.

Wanneer je recht heb op WW, hoef je dus niet per definitie niet in loondienst te zijn en daardoor niet of niet volledig werkeloos te zijn. Wel zien wij dat wanneer je een WW-uitkering hebt, je per definitie werkeloos zou zijn. Hierdoor is zo dat wanneer je recht heb op een (aanvullende) WW-uitkering, jij je aan de vastgestelde regels voor werkelozen dient te houden. Dus moet je werk vinden voor de uren dat je een WW-uitkering ontvangt. Dus ook wanneer je nog steeds deels in loondienst bent.

Nu kan de situatie zich voordoen dat je uit de WW valt, zonder zicht op een baan en daardoor bijstandsuitkering zult moeten aanvragen. Hier komen dan weer andere regelingen bij kijken; Is er sprake van een gezamenlijk inkomen? Zo ja, wat is de hoogte daarvan? Heeft u andere bezittingen of inkomsten waardoor u uzelf in levensonderhoud kan voorzien? Een bankrekening binnen uw gezin met daarop €10.000 of meer, kan ervoor zorgen dat je geen recht heb op een bijstandsuitkering. Laat ik me even niet uitspreken of ik het al dan niet eens ben met de hoogtes van de gestelde regelingen, maar ik kan me zeker wel vinden in de regels.
Nu kom je dus in situatie terecht dat mensen met een gezamenlijk inkomen geen recht meer hebben op een uitkering, maar nog steeds werkzoekenden zijn, na de afloop van hun WW-uitkering.
Concluderend kun je stellen: ten eerste kun je ondanks dat je in loondienst bent recht hebben op een aanvullende WW-uitkering en ten tweede kun je na het verlopen van je WW-uitkering, geen recht hebben op een bijstandsuitkering. Ook wel verborgen werkeloosheid genoemd.

Dan de berichtgeving over dat er zo’n miljoen nieuwe vacatures aangeboden gaan worden.
Dat is natuurlijk geweldig nieuws! Maar waar komen die vacatures dan vandaan en hoeveel hiervan zijn er voor betaald werk? Vallen vacatures voor zelfstandige professionals hieronder of is dit alleen voor werkzoekenden die in loondienst willen werken?
Het antwoord wordt gegeven door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek): “Veel vacatures komen oa. tot stand omdat veel mensen van baan wisselen en bedrijven uitbreiden. Deze vacatures zijn vooral voor tijdelijke contracten, uitzendkrachten of ZZP’ers.”
Vacatures die door ZZP’ers ingevuld gaan worden, kun je in mijn beleving niet zien als vacatureaanbod voor de ‘gewone’ werkzoekenden. Maar toch rekent men deze tot de groep werkzoekenden, terwijl een ZZP’er zonder werk als verborgen werkeloosheid gezien wordt. Dus op het ene moment tellen zij mee zodra het om vacatureaanbod gaat, maar wanneer men werkzoekende is ineens niet.
Daarnaast heb je het standaard vacatureaanbod waarbij bedrijven werken aan vulling van hun database. Deze gebruiken ze dan op het moment wanneer er daadwerkelijk een vacature open komt, deze snel in te vullen. Je herkent ze vast wel de “Wij zoeken collega’s”-stickers, op achterzijdes van bestelbusjes en stadsbussen. Deze staan ook via vele websites gedeeld en lijken meer te gelden als preventieve vacatures dan als actieve vacatures.
Dan komt het mooie begrip van uitzendbanen die langere tijd ingevuld worden door uitzendkrachten. In mijn periode bij een grote Duitse multinational heb ik 3 jaar als uitzendkracht mogen werken. Ondanks dat ik er actief werkte, stond deze vacature voortdurend bij het uitzendbureau op het raam geplakt. Ook al waren alle werkplekken bezet, nog steeds ‘zocht’ men naar arbeidskrachten voor die functie. Al was het maar om deze krachten, bijvoorbeeld bij ziekte, direct in te kunnen zetten. Is er dan eigenlijk wel sprake van vacature, een beschikbare arbeidsplaat, of over een preventieve vulling van de database? Ik vind het erg lastig, omdat je aan de voorzijde vaak niet ziet wat er aan de achterzijde gevraagd wordt.

Wikipedia beschrijft het in mijn beleving dan ook erg mooi: “Een vacature is een onvervulde arbeidsplaats op de arbeidsmarkt, binnen een bedrijf, een organisatie of een overheidsdienst die open staat voor werkzoekenden.
Wanneer een vacature wordt vervuld, wordt ze als een (tijdelijke) betrekking tot de werkgelegenheid gerekend door bureaus voor nationale statistiek.”
Dus wordt een baaninvulling van bijvoorbeeld 5 weken als nieuwe vacature gezien en daling van de werkeloosheid? Of juist niet? Valt deze  vacature dan onder een van de bijna miljoen nieuwe vacatures, of juist weer niet?
Persoonlijk denk ik dat dit hier wel onder valt. Waardoor je samen met de vacatures voor de ZZP’ers natuurlijk al snel richting de 1 miljoen gaat. Heb je als werkzoekenden hier dan daadwerkelijk iets aan? Nee, ik denk van niet.

Toch schrijven instellingen keer op keer dat een daling van de WW-uitkeringen gelijk staat met het aantrekken van de arbeidsmarkt. En dat de hoogte van het vacatureaanbod gelijk staat met het aantrekken van de arbeidsmarkt. In mijn beleving is dit een onjuiste constatatie en geeft men verkeerde informatie waardoor oa. werkzoekenden op het verkeerde been gezet worden.

Bij Jobconnecto blijven wij dus ook actief, om zowel ons werkzoekendenbestand, als ons vacatureaanbod zo actueel mogelijk te houden. Wij promoten dan ook niet met vacatures of werkzoekenden die niet actief zijn. Want daar heeft u als werkzoekende of onderneming niets aan. Ons aanbod is wellicht op dit moment dan wel kleiner als bij onze collega-vacaturesites, maar het is wel het daadwerkelijke aanbod van nu. Want uiteindelijk moeten wij er samen voor waken dat wij in Nederland bepaalde resultaten niet willen zien, waardoor wij wanhopig gaan zoeken naar wat we wel willen zien.

Klik hier als u nog vragen heeft over onze werkwijze en visie.

Nog geen profiel op Jobconnecto? Schrijft u zich dan hier gratis in.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.