Infoblogger

Wat is een longemfyseem en hoe verhoudt het zich tot longcovid?

Share Article

Longcovid is een aandoening waarbij symptomen van COVID-19 weken of maanden aanhouden na de acute infectie. Een van de mogelijke complicaties van longcovid kan de ontwikkeling of verergering van longemfyseem zijn. In deze blog geven we een gedetailleerde uitleg over wat een longemfyseem is, hoe deze aandoening gerelateerd kan zijn aan longcovid, en welke symptomen, oorzaken en behandelingen er zijn. 

Wat is een longemfyseem? 

Longemfyseem is een chronische longziekte die wordt gekenmerkt door schade aan de longblaasjes (alveoli). Deze kleine, dunwandige luchtzakjes in de longen worden vernietigd of verliezen hun elasticiteit, wat leidt tot een verminderde gaswisseling en ademhalingsproblemen. De aandoening maakt deel uit van de groep ziekten die bekend staan als chronische obstructieve longziekte (COPD). 

Symptomen van longemfyseem 

De symptomen van longemfyseem ontwikkelen zich meestal langzaam en kunnen in de loop van de tijd verergeren. Veelvoorkomende symptomen zijn: 

 • Kortademigheid: Vooral tijdens fysieke inspanning, maar in ernstige gevallen ook in rust. 
 • Chronische hoest: Vaak gepaard gaande met slijm. 
 • Piepen: Een fluitend geluid tijdens het ademen. 
 • Vermoeidheid: Door de extra inspanning die nodig is om te ademen. 
 • Gewichtsverlies: Soms veroorzaakt door de moeite om te ademen en te eten tegelijk. 

Oorzaken van longemfyseem 

De belangrijkste oorzaak van longemfyseem is roken. Tabaksrook beschadigt de longblaasjes en leidt tot ontstekingen en littekenvorming. Andere oorzaken kunnen zijn: 

 • Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling: Zoals stof, chemische dampen en verontreinigende stoffen. 
 • Genetische factoren: Bijvoorbeeld een erfelijke aandoening genaamd alfa-1-antitrypsinedeficiëntie. 
 • Infecties: Herhaalde longinfecties kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van longemfyseem. 

Longcovid en longemfyseem 

Longcovid kan de longen op verschillende manieren aantasten, waaronder door aanhoudende ontstekingen en weefselschade. Hoewel longemfyseem primair wordt veroorzaakt door roken en langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen, kan longcovid bijdragen aan de verergering van de symptomen of de progressie van de ziekte. Patiënten met longcovid kunnen een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van longcomplicaties zoals longemfyseem, vooral als er al een onderliggende longziekte aanwezig is. 

De langdurige ontsteking en verminderde longfunctie bij longcovid kunnen de ademhalingsproblemen verergeren en de algehele longgezondheid verder aantasten. Het is daarom belangrijk voor patiënten met longcovid om regelmatig hun longfunctie te laten controleren en preventieve maatregelen te nemen om verdere longschade te voorkomen. 

Behandelingsopties voor longemfyseem 

Hoewel er geen genezing is voor longemfyseem, zijn er verschillende behandelingen die de symptomen kunnen verlichten en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren: 

 1. Medicatie: Bronchodilatoren en corticosteroïden kunnen helpen om de luchtwegen te openen en ontstekingen te verminderen. 
 2. Zuurstoftherapie: Voor patiënten met ernstig longemfyseem kan extra zuurstof nodig zijn om de ademhaling te ondersteunen. 
 3. Pulmonale revalidatie: Een programma dat ademhalingsoefeningen, voedingsadvies en educatie over de aandoening omvat. 
 4. Chirurgie: In sommige gevallen kan een longvolume-reductieoperatie of een longtransplantatie worden overwogen. 
 5. Leefstijlaanpassingen: Stoppen met roken, een gezond dieet volgen en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de symptomen helpen beheersen. 

Conclusie  

Longemfyseem is een ernstige chronische longziekte die de ademhaling aanzienlijk kan beïnvloeden. Hoewel roken de belangrijkste oorzaak is, kunnen andere factoren zoals genetica en infecties ook bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Longcovid kan de longgezondheid verder verslechteren en het risico op longcomplicaties verhogen. Door vroegtijdige diagnose en behandeling, evenals het nemen van preventieve maatregelen, kunnen patiënten hun symptomen beheersen en hun kwaliteit van leven verbeteren.

Misschien ook interessant voor jou?