Kindermishandeling is een ernstig onderwerp. Elk kind dat wordt mishandeld is er één te veel. In Nederland zijn naar schatting jaarlijks bijna 120.000 kinderen het slachtoffer van kindermishandeling. Je hebt lichamelijke en geestelijke mishandeling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verwaarlozing, mishandeling en seksueel misbruik. Om welke vorm het ook gaat, het is altijd verboden en verkeerd.

Huiselijke kring

Vaak komt kindermishandeling voor in huiselijke kring. Denk aan de ouders of verzorgers van een kind of juist de broer of zus. Meestal is kindermishandeling opzettelijk, maar soms ontstaat het ook omdat er niet meer goed voor het kind kan worden gezorgd. Veel mensen denken dat mishandeling alleen voorkomt bij arme gezinnen maar dit is absoluut niet het geval. Het komt overal voor, ook bij rijke gezinnen en in alle culturen. Meestal wordt er op tijd ingegrepen, maar soms komt hulp ook te laat waarna het kind in het ziekenhuis belandt of zelfs overlijdt.

Wanneer sprake van mishandeling?

De grens of iets onder mishandeling valt of niet is vaak erg dun. Meestal is er sprake van mishandeling als het vaker dan één keer gebeurt en als het kind zich onveilig voelt. Onder lichamelijke mishandeling valt bijvoorbeeld schoppen en slaan. Onder lichamelijke verwaarlozing valt het niet krijgen van de nodige lichamelijke zorg. Denk aan schone kleren, goed eten en een douche. Emotioneel gezien kan een kind ook worden mishandeld. Als een kind vaak wordt uitgescholden en vernederd, is er sprake van geestelijke mishandeling. Wordt er vrijwel nooit naar een kind omgekeken of geluisterd, dan spreken we van geestelijke verwaarlozing. Seksueel misbruik is ook een vorm van mishandeling. Elk seksueel contact dat een kind wordt opgedrongen door iemand die overwicht heeft is seksueel misbruik.

Gevolgen kindermishandeling

De gevolgen van mishandeling zijn enorm groot. Het laat emotionele littekens achter. Veel slachtoffers houden er hun hele leven last van. Daarom is het belangrijk dat je om hulp vraagt als je een fout gevoel hebt bij hoe het gaat bij jou thuis. Praat erover met mensen. Helaas weten veel kinderen niet dat het fout is wat er speelt. Gelukkig neemt de overheid en jeugdgezondheidszorg veel maatregelen om mishandeling zoveel mogelijk te voorkomen en herkennen. Heb je zelf een vermoeden van kindermishandeling? Aarzel dan nooit en neem hier contact over op. Het kan een kind veel ellende besparen.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.