Wat komt er allemaal kijken bij het regelen van een uitvaart?

Wanneer een geliefde het leven laat, breekt voor de nabestaanden een drukke periode aan. Terwijl je het verlies een plekje probeert te geven, moeten er namelijk ook veel zaken worden geregeld. Allereerst is er natuurlijk de uitvaart. Want natuurlijk willen we onze geliefden een mooi en passend afscheid geven. Hoewel er als familielid dus veel op je afkomt, sta je er gelukkig niet helemaal alleen voor. Natuurlijk ondervind je veel steun aan familie en vrienden, maar ook een uitvaartonderneming kan je in deze moeilijke tijd veel werk uit handen nemen. Ben je benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het regelen van een uitvaart? In deze blog lichten we de belangrijkste punten uit.

 

Verzorging van de overledene

Als iemand is overleden, moet het lichaam daarna worden verzorgd. Dit kan worden gedaan door de familie zelf, eventueel met hulp van de begrafenis ondernemer. Bij het verzorgen moet worden gedacht aan het wassen van het lichaam en het netjes aankleden na afloop. Als dit eenmaal is gebeurd, kan de overledene worden opgebaard. Het is mogelijk om dit bijvoorbeeld te doen bij een uitvaartcentrum, maar soms wordt er ook voor gekozen het lichaam in huis op te baren.

 

Keuze: begraven of cremeren?

Na het overlijden van een dierbare is één van de belangrijkste keuzes die als eerste moet worden gemaakt de volgende: wordt de overledene begraven of gecremeerd? In sommige gevallen heeft de overledene zelf al aangegeven waar zijn of haar voorkeur naar uitgaat, maar wanneer dit niet zo is, zal de familie hierover moeten beslissen. Gelukkig kan je bij het maken van deze beslissing ook rekenen op steun van een begrafenisondernemer. Hij of zij zal je kunnen uitleggen wat de verschillen tussen beide opties zijn, zodat je een weloverwogen keus kunt maken.

 

Rouwkaarten en de rouwadvertentie

Een ander punt waar rekening mee moet worden gehouden, is het versturen van rouwkaarten en het plaatsen van een rouwadvertentie. Het is niet verplicht om dit te doen, maar veel mensen kiezen hier wel voor. Ook hierbij kan een begrafenis ondernemer van dienst zijn.

 

De uitvaart zelf

Zoals je hebt gemerkt, komt er dus veel kijken bij het regelen van een afscheid. Al voordat de dienst zelf is geregeld, moeten er veel zaken worden gedaan. Ook bij de uitvaart zelf komt het nodige regelwerk kijken. Denk hierbij aan het uitzoeken van een locatie voor de uitvaart (bijvoorbeeld in de kerk of in een uitvaartcentrum), het samenstellen van een programma (wie gaan er spreken? komt er live muziek?) en de catering achteraf. Juist daarom ondervinden mensen vaak veel steun aan de uitvaartondernemer die hen bijstaat met de organisatie en uitvoering van het afscheid.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog