Welke typen elektromotoren bestaan er?

Weinig mensen zullen je uit kunnen leggen wat een elektromotor precies is, terwijl dit type motor zich in heel veel voorwerpen bevindt die we dagelijks gebruiken. Van een schuurmachine of rolluiken tot je computer: zonder elektromotor zouden al deze toepassingen niet meer kunnen functioneren. Elektromotoren zijn motoren die elektrische energie omzetten in beweging – zogenoemde mechanische energie. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat er aandrijving mogelijk is. Wanneer het gaat over elektromotoren, kunnen we onderscheid maken tussen verschillende soorten. Welke dat zijn? Daar gaan we vandaag wat dieper op in.

 

De trilmotor

Een veelgebruikte elektromotor is de trilmotor. Zoals de naam al aangeeft, is dit een motor die zorgt voor een voelbare trilling. Dit type motor wordt daarom veelal ingebouwd in apparatuur waarbij dit nodig is, denk bijvoorbeeld aan één van de meest gebruikte apparaten vandaag de dag: de smartphone. Die trilfunctie? Die wordt dus voortgebracht door een kleine trilmotor. Natuurlijk bestaan er ook grotere uitvoeringen van dit type motor die geschikt zijn in bijvoorbeeld een industriële setting. Zo kunnen trilmotoren ook worden toegepast bij het verdichten (het verminderen van het volume van onder andere steen of zand) of het transporteren en lossen van goederen.

 

De remmotor

Een ander type elektromotor, is de remmotor. Ook bij dit type geeft de naam al duidelijk aan waarvoor de motor precies dient: remmen. Soms is het nodig dat apparatuur snel tot stilstand gebracht kan worden, denk bijvoorbeeld aan bijvoorbeeld een lopende band of een lift. Dit soort mechanische oplossingen worden daarom voorzien van een elektromotor met opgebouwde veiligheidsrem.

 

De draaistroommotor

Dit type motor staat in de industrie ook wel bekend als ‘’het werkpaard’’. Draaistroommotoren worden namelijk ontzettend vaak toegepast en vervullen een belangrijke rol. Binnen de draaistroommotoren kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten: de synchrone en asynchrone draaistroommotor. Bij een synchrone motor draait de rotor synchroon met het draaiveld in de stator (dit is het deel van de motor dat juist stilstaat). Wanneer we te maken hebben met een asynchrone draaistroommotor, is deze beweging juist asynchroon. Bovendien zijn asynchronische motoren uitgerust met een zogenaamd ‘’kooianker’’ (een type rotor) en hebben deze, in vergelijking met synchrone draaistroommotoren, een toerental dat lager is dan de draaiveld frequentie.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog