Welke warmtepomp is geschikt voor mijn woning?

Verwarming van je huis is verreweg de grootste kostenpost op de energierekening. Door deze reden doen steeds meer mensen beroep op een warmtepomp om hun huis te verwarmen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat laagwaardige energie omzet in hoogwaardige energie. Het verhoogt iets met een lage temperatuur naar iets met een hoge temperatuur. En deze manier is veel goedkoper dan andere middelen om je huis op te warmen.

Er zijn verschillende warmtepompen te koop. Zo bestaan er lucht/lucht warmtepompen en geothermische warmtepompen. Welke warmtepomp is nu geschikt voor jouw woning? Dat lees je in dit artikel!

De geothermische warmtepomp

Geothermische waterpompen vangen warmte op afkomstig van de grond. Deze warmte kan zowel verticaal als horizontaal worden opgevangen. Deze pomp verwarmt je woning door een systeem van buizen waar vloeistof door loopt. Deze vloeistof vangt de warmte van de grond op en verspreid deze door je woning. Bijkomend voordeel van de geothermische waterpomp is dat deze er in de zomer ook voor zorgt dat je huis afkoelt.

Wanneer je over een groot kaveloppevlak beschikt, is de geothermische waterpomp een goede keus. De pomp is vrij prijzig, maar je behaalt een goed rendement en deze pomp vereist weinig onderhoud. Houd er wel rekening mee dat je tuin voldoende groot moet zijn. Je hebt een tuin van minstens 200 m2 nodig.

De lucht/lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp heeft weliswaar een lager rendement dan de geothermische warmtepomp, maar is perfect om een klein of goed geïsoleerd huis mee te verwarmen. Dit type warmtepomp is bovendien een stuk goedkoper dan de geothermische warmtepomp. Deze pomp is dus een goede keuze wanneer je over een niet al te groot budget beschikt. Deze pomp neemt weinig plek in, hij bestaat uit één binnen unit en één buiten unit.

Kortom, heb je een grote woning met voldoende tuin? Dan is de geothermische warmtepomp geschikt. Beschik je over iets minder geld en heb je een kleinere woning? Dan is de meest logische keuze de lucht/lucht warmtepomp.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog