Zo bepaal je de waarde van je woning

Zeker rond deze tijd is het interessant om de reële waarde van je huis te bepalen. Het Economisch Bureau van ABN AMRO geeft aan dat de huizenprijzen tot 2021 zullen gaan stijgen. Voor volgend jaar wordt er een algemene stijging verwacht van zes procent. In dit artikel staan de factoren die de waarde bepalen en komen de verschillende rekenmethodes aan het licht.

Wat is een juiste schatting?

Uiteraard wordt de waarde van je woning voornamelijk bepaald door wat de koper er bereid is voor te betalen. De locatie is voor de consument ontzettend belangrijk. Stel dat je een huis wilt kopen ten waarde van 300.000 euro. Wanneer je Amsterdam vergelijkt met Eexterveen (Drenthe) heb je in Amsterdam ongeveer 60 m2 met 3 kamers en in Eexterveen 225 m2 met 9 kamers!

De ligging van het huis bepaalt ook de waarde van je huis. Zo wordt de waarde van je huis natuurlijk minder als het bijvoorbeeld aan een drukke snelweg grenst. Ook de bereikbaarheid speelt een grote rol. Rijden er vaak bussen door je woonplaats? Reis je snel met de bus naar de stad?

Verder waarderen veel kopers een goed onderhouden tuin. Zeker als je het goed bijhoudt is je huis al gauw meer waard. In steden willen kopers graag een eigen buitenruimte. Denk aan een balkon of een dakterras. Enkele verbeteringen aan het huis, zoals een aanbouw, helpen je huis in waarde te stijgen.

Zo wordt de waarde van je huis berekend

Verschillende berekeningsmethodes worden gecombineerd in de schatting van de makelaar.

  1. Alle onderdelen van het huis worden vergeleken. Alle goede en slechte gedeeltes van het huis (zoals de garage en badkamer) worden hierbij onder de loop genomen.
  2. De looptijd en de vraagprijs van huizen in de omgeving spelen ook een rol. Een makelaar houdt de markt goed in de gaten.
  3. Het bouwjaar van de woning, de waarde van de grond en de bouwkosten worden ook afgewogen.

De waarde van je huis versus de vraagprijs

Verwacht niet dat de waardebepaling hetzelfde gaat worden als de vraagprijs! In de vraagprijs zit namelijk ook nog een stukje onderhandelingsruimte. De persoonlijke situatie speelt ook een rol in de vraagprijs. Heb je bijvoorbeeld een hoge hypotheek? Hierdoor zal de makelaar ook een ander prijs hanteren.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog