Net als de aarde is ook de zon onderworpen aan seizoenen. De seizoenen op aarde duren per stuk een kwartaal, maar de zon kent hele andere maatstaven. De aarde heeft een cyclus van een jaar, waarna alle seizoenen weer opnieuw beginnen. De cyclus van de zon duurt iets langer, namelijk maar liefst elf jaar.

Magnetische velden

De activiteit van de zon is soms sterker en soms minder sterk, dat was al langer bekend. Toch is nu bekend geworden door nieuw onderzoek van het National Center for Atmospheric Research (NCAR) dat de zon ook echt te maken heeft met seizoenen. In één zonnecyclus piekt de activiteit van de zon twee keer waarna het weer afneemt. Ook kent de zon in de cyclus een dieptepunt, oftewel het zonneminimum. Bijna elk jaar neemt de activiteit toe en weer af. Dit blijkt te maken te hebben met de magnetische velden om de twee helften van de zon waar lichtelijke veranderingen in optreden. Er zijn in om precies te zijn twee magnetische banden met hun eigen polariteit. Deze twee banden overlappen elkaar deels en komen in 22 jaar tijd allebei vanuit hun eigen halfrond steeds dichter naar de evenaar waarbij ze elkaar raken. Dit veroorzaakt de cyclus van 11 jaar, maar dit is ook de veroorzaker van de seizoenen van de zon. Elk jaar brengen deze twee magnetische velden veranderingen aan in de zonneactiviteit wat we seizoenen noemen.

Seizoenen

Onderzoeker Scott McIntosh zegt dat de ontdekking van de seizoenen een grote doorbraak is. Je moet de seizoenen zien als het regenseizoen en een droogseizoen op aarde. Er ontstaan veranderingen in de zonneactiviteit die afhankelijk zijn van het seizoen waarin de zon verkeert. De twee seizoenen die de zon kent zijn ook verantwoordelijk voor de zonnestormen waar wij op aarde de gevolgen van ondervinden. Nu we af weten van de seizoenen van de zon kunnen we ook betere voorspellingen gaan maken van het overige ruimteweer. Heb je een groothandel zonnebrillen, dan heb je wellicht ook iets aan deze informatie!

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Comments are closed.