Zonne-energie via zonnepanelen in België

Wel, zonne-energie is de energie die de zon uitstraalt in de vorm van licht en warmte. Samen met windenergie en stuwmeren vormt het de basis van hernieuwbare energie. De zon als ster maakt voortdurend energie aan door een kernfusie. Bij een dergelijke kernfusie smelten verschillende atomen samen tot een zwaardere kern. Wanneer atomen van lichtere elementen zoals waterstof samensmelten, wordt automatisch een deel van de massa omgezet in energie. In principe straalt de zon in de vorm van licht en warmte 9000 maal de energie uit die we met alle mensen ter wereld zouden nodig hebben. Zowel planten, als tegenwoordig de mens, maken daar handig gebruik van. In dit artikel gaan we verder in op deze werking voor zonne-energie in België.


Het werkt het fotosyntheseproces?

Planten en sommige bacteriën gebruiken zonne-energie voor het zogenaamde fotosyntheseproces. Planten zullen onder andere koolstofdioxide en water omzetten naar de benodigde suikers. Omdat deze planten uit het proces zelf hun energie halen, noemen we hen ook autotroof. Zonne-energie wordt door de mens dan weer op 2 verschillende manieren benut, zijnde:

1. Thermische zonne-energie, waarbij zonlicht wordt omgezet in warmte. Dat is bijvoorbeeld het geval bij zonneboilers.

2. Zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen die het licht onmiddellijk omzetten naar bruikbare elektriciteit.


Vormen van zonnestroom

Het grote probleem met die 2 vormen van zonne-energie is dat de hoeveelheid energie die maar haalbaar is uit één vierkante meter, bijzonder klein is. Vaak is zonne-energie daarom enkel economisch aan te raden bij een groot bruikbaar oppervlak zoals een weide. De aanschaf van zulke zonnepanelen vergt vaak bovendien nog eens een flinke investering. Voor kleinere ruimtes, zoals het dak van een gezinswoning, schommelen de prijzen rond € 3,50 per Wattpiek. Gemiddeld past er op een dergelijk dak zo’n 2 kilowatt-peak, wat omgerekend resulteert in een rekening van 7000 euro. Analisten schatten, rekening houdend met de stijgende energiefactuur, dat een dergelijke investering zich na 12 jaar teruggewonnen heeft. Wist je trouwens dat er subsidie voor zonne-energie in België is?


Geothermie (geothermische warmte bronnen)

Bij geothermie wordt gebruik gemaakt van de warmte die diep in onze aarde aanwezig is in warmtereservoirs. In het vulkaan rijke IJsland liggen deze reservoirs op geringe diepte zodat de winning van deze warmte economisch bijzonder lonend is. In Nederland en België wordt geothermie gebruikt om bijvoorbeeld in de tuinbouw de kassen te verwarmen, maar voor het opwekken van energie is de temperatuur nog hoog genoeg. De centrales zijn erg makkelijk te bouwen en vragen minimaal onderhoud.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Reageer op deze blog